România se află în plin sezon epidemic de gripă. O spun medicii de familie, primii cărora li se adresează de obicei pacienții care au contractat virusul gripal. 34 de oameni au murit doar de la începutul anului, în România, din cauza gripei și a complicațiilor acesteia.
Dr. Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) avertizează că tipul de virus care circulă în prezent este mai agresiv decât în anii anteriori.
Vaccinarea – metoda sigură de imunizare
„În contextul în care avem multe decese, situația e mult mai serioasă. Forma de gripă care este în circulație acum din păcate nu este tocmai blândă și afectează inclusiv persoane sănătoase. Fără a face panică în populație, important este să avem o atitudine preventivă cu atât mai mult cu cât există această amenințare a unor forme de boală severe și complicații mai ales la persoanele la risc”, afirmă Valeria Herdea.
Vaccinarea rămâne singura modalitate de a preveni gripa și vaccinul ar trebui administrat în fiecare an încă din luna septembrie. Față de anii anteriori, oamenii au înțeles importanța imunizării, iar rata vaccinării a crescut.
„Din păcate, decesele sunt o formă tristă prin care omul să fie educat și este foarte păcat că s-a ajuns la pierderi de vieți omenești ca să înțelegem utilitatea unei atitudini preventive.”
Lupta cu un virus gripal „inteligent”
„Vaccinul se adresează tulpinilor circulante, este bine să înțelegem că vaccinarea se face anual pentru că virusul gripal este unul inteligent, a cărui suprafață se modifică în permanență astfel încât vaccinul pe care-l pregătește Organizația Mondială a Sănătății după analiza tulpinilor circulante are nevoie să se adapteze noilor modificări din fiecare an ale virusului gripal. În fiecare an, ar fi bine să ne vaccinăm începând cu luna septembrie, dar putem să ne vaccinăm fără nicio problemă inclusiv în februarie. Se recomandă vaccinarea inclusiv în aceste zile. Este important să știm că din momentul în care ne vaccinăm până când își face imunitatea organismul durează aproximativ două săptămâni, timp în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră.”
Dr. Valeria Herdea afirmă că vaccinul poate fi administrat de la vârsta de șase luni oricărui copil sănătos, dar și femeilor însărcinate ori persoanelor cu boli cronice.
„Medicul de familie nu are în stoc vaccinuri. Acestea se găsesc în rețeaua de farmacii, se pot lua cu recomandare medicală, se pot efectua cu o programare la medicul de familie, dar numai în urma unui consult, e bine ca medicul care face vaccinarea să cunoască antecedentele acelui pacient, dacă pacientul are intoleranțe.”
Transportarea vaccinului
Vaccinul trebuie însă transportat în condiții de siguranță la medicul de familie, la o temperatură de 2 grade Celsius.
„Odată ridicat de la farmacie, nu se plimbă în toate direcțiile și se manevrează cu mâini curate și întotdeauna după vaccinare, ambalajul se aruncă în recipientele special pregătite care ulterior merg la incinerare. Nu se aruncă produs biologic în natură, de aceea recomandarea fermă este ca vaccinul din farmacii să fie transportat în siguranță la medicul de familie, iar ceea ce rezultă în urma vaccinării, seringă, ac și restul se incinerează de o firmă specială cu care medicul de familie are contract.”