În dezbatere, revenirea la prețurile din noiembrie 2018 pentru două medicamente pentru hepatita C produse de AbbVie

Ministerul Sănătății

Marți, 28 mai 2019, la orele 10, Ministerul Sănătății organizează o dezbatere publică privind o propunere de ordin de modificare a Anexei nr. 1 la Ord. m. s. nr. 1.468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative.

În fapt, e vorba de două medicamente utilizate în tratamentul hepatitei C (Viekirax și Exviera), pentru care există contracte de tip cost – volum – rezultat. Reprezentantul deținătorului autorizațiilor de punere pe piață ale celor două medicamente, AbbVie România, a solicitat în martie 2019 reducerea prețurilor din Canamed, pentru medicamentele în cauză, lucru aprobat de MS prin Ord. m. s. nr. 625/2019, publicat în Monitorul Oficial la 25 aprilie. Ulterior, compania farmaceutică a revenit asupra modificării, solicitând revenirea la prețurile anterioare (mai mari). În acest sens, propunerea de act normativ presupune direct majorarea prețurilor din Canamed până la valorile anterioare modificării din aprilie, alternativa fiind retragerea completă a medicamentelor din Canamed și întreruperea disponibilității acestora pentru programul de tratament al hepatitei C.

Propunerea de majorare se face însă prin derogare de la cele stipulate în art. 4 alin. 1 și art. 12 alin. 2 din Ord. m. s. nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, pe baza unei note aprobate de conducerea Ministerului Sănătății.

La dezbatere și-au anunțat participarea Sorina Pintea, ministrul sănătății, Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în MS, și reprezentanți ai Direcției politica medicamentului și a dispozitivelor medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.