Autorităţile sanitare americane au autorizat recent un tratament pentru formele cronice de steatoză hepatică sau așa-numita boală a ficatului gras ce afectează numeroși americani; dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, acesta este autorizat pentru adulţii diagnosticaţi cu steatohepatită non-alcoolică (NASH sau, mai nou, MASH) care suferă de fibroză hepatică. Acesta se administrează pe cale orală, o dată pe zi, însoțit de o alimentaţie adecvată şi exerciţii fizice.
Afecțiunea – o acumulare anormală de grăsimi în ficat, ceea ce declanşează inflamaţia cronică a acestui organ – constă în faptul că celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, ţesut cicatricial, ceea ce poate degenera în ciroză sau cancer; este asociată cel mai adesea cu obezitatea și un stil de viață nesănătos.
Decizia autorităților americane (FDA) „aduce speranţă milioanelor de americani”, a transmis într-un comunicat Fundaţia Americană pentru Ficat.
Potrivit fundaţiei, fibroza hepatică ar fi putut deveni principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până anul următor iar acest tratament ar putea ajuta mai mult opt milioane de americani care, până în prezent, „nu dispuneau de un medicament care să acţioneze direct asupra leziunilor ficatului lor”, potrivit reprezentantului FDA, Nikolay Nikolov.
Autorizarea s-a bazat pe un studiu clinic efectuat pe circa 900 de persoane
Studiul care a stat la baza autorizării a demonstrat, după o perioadă de un an, beneficiile în cazul pacienţilor care au primit tratamentul, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo; printre efectele secundare des întâlnire s-au evidențiat doar diareea şi greaţa.
Autorizarea reprezintă „punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a subliniat Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals; „este un moment istoric”, a adăugat el.
Tratamentul va deveni disponibil în Statele Unite chiar din luna aprilie, a indicat compania producătoare a medicamentului.