În lume, câte un copil cu vârsta sub 15 ani moare la fiecare cinci secunde. Nu mai puțin de 6,3 milioane de decese la copii s-au înregistrat în 2017, cel mai frecvent din cauze ce ar fi putut fi prevenite, arată un raport dat publicității de UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Națiunilor Unite – Divizia pentru Populație și Banca Mondială.
Cele mai multe decese la copii apar în primii cinci ani de viață (5,4 milioane din totalul de 6,3 milioane), iar aproape jumătate din total se produc la nou-născut, în prima lună de viață. „În absența unor acțiuni urgente, 56 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani vor muri de acum până în anul 2030”, a declarat Laurence Chandy, director în cadrul UNICEF.
Din totalul deceselor înregistrate anul trecut la copiii cu vârsta sub 5 ani, nu mai puțin de jumătate s-au produs în Africa sub-sahariană, iar 30% în Asia de Sud. De altfel, disparitățile de pe glob fac ca riscul de deces la copii să fie de până la 60 de ori mai mare în unele regiuni, în comparație cu altele. În Africa sub-sahariană, un copil din 13 nu supraviețuiește dincolo de vârsta de 5 ani; în țările dezvoltate, raportul este de unul la 185.
La cei mai mulți din copiii care mor înainte de vârsta de 5 ani, cauzele de deces ar putea fi prevenite: complicații ale nașterii, pneumonii, diarei, sepsis neonatal, malarie. După această vârstă, devin mult mai prevalente morțile accidentale, în special prin înec sau în urma accidentelor rutiere. Perioada critică pentru supraviețuire, oriunde pe glob, rămâne însă prima lună de viață. Anul trecut, au murit 2,5 milioane de nou-născuți.
Privind la anii din urmă, se înregistrează scăderi ale mortalității generale. De la 12,6 milioane în 1990, s-a ajuns la 5,4 milioane în 2017.