În Malaysia și Indonezia „fantomele” patrulează pe străzi pentru a-i determina pe localnici să respecte carantina

O apariţie albă, cu părul lung, „bântuie” de câteva zile un sat din nord-estul Malaysiei, înspăimântându-i pe locuitorii superstiţioşi, astfel încât să rămână acasă şi să respecte măsurile de izolare impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Această „fantomă” este Muhammad Urabil Alias, un locuitor din satul Kemaman, care a avut ideea să se constumeze cu un veşmânt lung, alb, o mască şi o perucă şi să patruleze în timpul nopţii, relatează AFP citată de Agerpres.

„Urmăream ştirile şi vedeam că tot mai mulţi oameni mor (…) Am decis să îi sperii pe localnici”, astfel încât să respecte izolarea, a declarat pentru AFP bărbatul în vârstă de 38 de ani.

La fel ca alte ţări, Malaysia a impus măsuri stricte de izolare pentru a preveni răspândirea coronavirusului ordonând izolarea la domiciliu şi închiderea şcolilor şi a tuturor întreprinderilor neesenţiale.

Malaysia a înregistrat peste 5.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 80 de decese.

Această iniţiativă inedită de a-i convinge pe oameni să rămână acasă s-a dovedit eficientă într-o ţară în care se menţine credinţa în fiinţele supranaturale, în special în regiunile rurale.

O iniţiativă similară a fost adoptată şi în Indonezia, după cum a relatat Reuters la începutul săptămânii. Satul Kepuh este bântuit recent de „fantome” – apariţii albe, misterioase, care se năpustesc asupra trecătorilor şi apoi se fac nevăzute în noapte.

Cunoscute sub numele de „pocong”, apariţiile fantomatice sunt de obicei învelite în giulgiu alb, au feţele pudrate şi ochii conturaţi. În folclorul indonezian, acestea reprezintă sufletele morţilor, rămase captive.

„Am vrut să fim diferiţi şi să creăm un efect de intimidare pentru că ‘pocong’ sunt ciudate şi înfricoşătoare”, a declarat Anjar Pancaningtyas, conducătorul unui grup de tineri din sat care a conceput împreună cu poliţia iniţiativa neconvenţională de promovare a distanţării sociale în contextul răspândirii coronavirusului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.