Președintele FABC: În România, în fiecare zi mor 142 de pacienți de cancer – copii și adulți

În România, în fiecare zi mor 142 de pacienți de cancer – copii și adulți – potrivit Globocan, ceea ce face din țara noastră statul cu cea mai mare mortalitate prin cancer din Europa. Este mesajul transmis de președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

El a criticat faptul că planul național de cancer este abandonat de ani de zile prin sertare și a reiterat cererea FABC privind un registru național de cancer.

”Nici programele de prevenție, nu exista din păcate. Avem acel program de  prevenție pe cancerul de col uterin – subfinanțat, slab mediatizat. ”Când merge femeia la medicul de familie să ia o trimitere, i se spune ca nu mai sunt fonduri, este amânată”, a mai atras el atenția.

Cezar Irimia a vorbit și despre problemele cu care se confruntă spitalele și institutele, dar și pacienții: ”Spitalele și institutele din România au nevoi majore, sunt subfinanțate pacienții nu au acces la investigații, mulți renunță la investigații sau la tratament, pentru că nu au bani”.

În ceea ce privește propunerea de modificare a Legii 95/2006 privind reforma sănătății, ”condiția noastră , noi ne dorim ca niciun pacient sa nu platească coplata așa cum se întâmplă acum”, explicând că acum pacienții plătesc suplimentar la privat ”pentru confort, perfuzoare, branule, etc.”.

”Doamne ajută să terminăm de cozile de 60-70 de persoane la ușa doctorului. Și medicii sunt copleșiți. Sperăm să fie o concurență reală stat-privat”, a mai transmis el.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.