În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile specializate

În România mor în fiecare an peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi psihosociale aflate în instituţiile publice de sănătate mintală şi protecţie a persoanelor cu dizabilităţi. Dintre acestea, aproximativ o treime au decedat în spitale și în secții  de psihiatrie, în perioada cuprinsă între septembrie 2017 și septembrie 2018. Acestea sunt datele publicate de Centrul de Resurse Juridice. Organizația non-guvernamentală a solicitat răspunsuri în acest sens de la instituțiile publice de sănătate mintală, în baza legii privind accesul la informații de interes public.

„Cu toate acestea, informații despre cauzele și numărul deceselor nu există la nivelul Ministerului Sănătății. Nu există informații centralizate, publice, defalcate despre numărul persoanelor internate, perioada de internare, numărul internărilor nevoluntare sau a celor voluntare, diagnostic, tratament și personal medical, psihologi și asistenți sociali”, sunt problemele menționate de CRJ, într-un comunicat.

 

17 oameni au murit la Săpoca între septembrie 2017 și septembrie 2018

 

Centrul de Resurse Juridice prezintă și situația de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca între septembrie 2017 și septembrie 2018. În acea perioadă au murit 17 pacienți, printre care și un bărbat în vârstă de 45 de ani (asfixie mecanică produsă prin spânzurare).

„64 de persoane au fost internate nevoluntar; dintre acestea, doar 14 au fost confirmate de o instanța de judecată, pentru ceilalți spitalul de psihiatrie considerând că „nu este cazul” să sesizeze internarea nevoluntară, obligație prevăzută de legea sănătății mintale; într-un singur caz a fost exercitat recursul împotriva hotărârii de internare nevoluntară, pacientul în vârstă de 31 de ani fiind internat de 1.270 de zile la momentul colectării datelor”, arată Centrul de Resurse Juridice.

„De asemenea, în Spitalul de Psihiatrie Săpoca se aflau  – la momentul colectării datelor – 259 de cazuri sociale, pacienți pentru care este necesară identificarea unei măsuri de ocrotire în familie sau în comunitate, însă în lipsa acesteia rămân internați pe o perioada nelimitată în spitalul de psihiatrie. Dintre aceștia, 81 erau internați în Spitalul de Psihiatrie Săpoca de peste 10 ani. Spitalul a sesizat direcțiile de asistență socială și protecția copilului doar pentru 159 dintre ei, în vederea găsirii unor soluții, însă deseori acestea au răspuns că nu au servicii comunitare, că centrele rezidențiale funcționează la capacitate maximă sau că ar fi indicat ca persoanele să rămână internate pe perioade cât mai îndelungate sau au refuzat să transmită un răspuns”, se mai arată în comunicatul CRJ.

 

Se cer măsuri concrete

 

Centrul de Resurse Juridice reamintește că tragedie de la Săpoca vine la 15 ani după decesele a zeci de pacienți internați la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Reprezentanții ONG-ului cer  ministrului sănătății – prin colaborarea cu ministrul muncii, ministrul justiției și cu procurorul general – să se asigure că măsurile concrete pe care le va dispune vor conduce la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități psihosociale.

„În anul 2004, într-un interval de 3 săptămâni, la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din județul Dolj au decedat 18 pacienți. Principalele cauze ale deceselor au fost cașexia și hipotermia. Guvernul României de la acel moment și-a asumat reforma în domeniul sănătății mentale în România. În august 2019, 5 oameni au decedat și alți 8 au fost răniți în Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Între aceste două repere sumbre, alte multe mii de persoane cu afecțiuni sau dizabilități psihice, psihosociale sau intelectuale și-au găsit sfârșitul în instituții de asistență medicală psihiatrică sau protecție socială din România. În toată această perioadă de timp, numeroasele guverne care s-au succedat au avut la dispoziție informații despre abuzurile, dramele și decesele din spitalele/secțiile de psihiatrie și centrele rezidențiale unde locuiesc persoane cu afecțiuni sau dizabilități psihice, psihosociale și/sau intelectuale.

Credem astfel că, după aproape 15 de ani în care am atras atenția guvernului român asupra încălcării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie și în centrele rezidențiale și de protecție a persoanelor cu dizabilități, a venit timpul ca statul român să își asume lipsa de măsuri concrete în scopul asigurării dreptului la sănătate și viață a persoanelor cu dizabilități psihosociale (persoanele cu probleme de sănătate mintală, persoane cu dizabilități intelectuale)”, se arată în comunicatul CRJ.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.