În România, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea cauzată de cancer

Ziua națională a inimii, sărbătorită la 4 mai, reprezintă un bun prilej pentru a atrage atenția asupra faptului că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate din România.

„În acest moment, 60% din decesele din România se datorează bolilor cardiovasculare. Mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare în România este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, care este în jur de 19%. Mai mult decât atât, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză, în România, a unei speranțe de viață reduse, țara noastră având una dintre cele mai reduse speranțe de viață din țările Uniunii Europene, atât la bărbați, cât și la femei. Speranța de viață în România este cu circa zece ani mai redusă decât în Uniunea Europeană”, după cum a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, pentru Ro Health Review.

„În ceea ce privește legătura cu procentajul din PIB acordat sănătății, relația este una directă: mortalitatea cardiovasculară este una dintre cele mai mari în România în comparație cu alte țări ale Uniunii Europene, iar procentajul alocat din PIB sănătății este unul din cele mai mici”, după cum a declarat Dragoș Vinereanu. Totodată, mortalitatea de cauză cardiovasculară a crescut la tineri (la cei sub 50 de ani), conform unui studiu desfășurat în țara noastră în perioada 2000–2016. Iar aceasta în special din cauza factorilor de risc major – hipertensiunii arteriale, dar și diabetului zaharat, fumatului, dislipidemiilor, factori care nu sunt controlați corespunzător.

În vara acestui an, Ministerul Sănătății va lansa un apel pentru implementarea unui program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de cinci ani și un buget de 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170.000 de persoane ar urma să beneficieze de screening, conform unui comunicat de presă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.