În România, oficial, este epidemie de gripă

Ministerul Sănătății

După ce s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică (în care numărul de cazuri depășește cu mai mult de 20% estimările specialiștilor pentru perioada respectivă), Ministerul Sănătății anunță că în România este epidemie de gripă.

 

Sudul țării, cel mai afectat de epidemia de gripă

 

Activitatea gripală a avut o tendință crescătoare, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud a țării și cu focare locale și cazuri sporadice în restul teritoriului. Specialiștii MS apreciază că această circulație intensă se va menține în luna februarie.

„Nu putem afirma, deocamdată, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme decât sezonul trecut. Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

De la începutul sezonului și până la 29 ianuarie, fuseseră înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripal. Toate decesele prin gripă din acest sezon s-au produs, până acum, în luna ianuarie 2019 (primul caz comunicat a decedat la 1 ianuarie).

 

Măsuri obligatorii pentru unitățile sanitare

 

Obiectivul MS în perioada următoare este reducerea numărului de cazuri severe și de decese cu gripă.

Măsurile deja transmise de Ministerul Sănătății către unitățile din teritoriu sunt cele aplicabile în caz de epidemie. Ministrul sănătății solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real (sic) în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocului de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru asigurarea igienei riguroase a mâinilor și suprafețelor.

Diferența față de situația anterioară, în care aceleași măsuri fuseseră recomandate de MS către unitățile sanitare, este, conform Sorinei Pintea, că acum ele devin obligatorii.

Institutul Național de Sănătate Publică va reaminti unităților sanitare procedurile privind managementul contacților, al focarelor și al cazurilor severe de gripă.

 

Vaccinarea rămâne soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor

 

Această gripă este în principal cauzată de o tulpină virală care dă forme clinice ușoare și medii și este inclusă în vaccinul din acest sezon, a arătat Pintea.

La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” București, a explicat că virusul gripal cu circulație epidemică este A(H1N1), un virus care afectează predominant plămânul. Virusurile gripale de tip B au circulație foarte limitată sezonul acesta, deci „nu ne așteptăm să avem multe encefalite”.

Mesajul specialiștilor este că vaccinarea rămâne soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Din cele 1.300.000 de doze achiziționate de MS pentru populația din grupele de risc, fuseseră vaccinate 1.287.250 de persoane până la 29 ianuarie. MS a comandat, suplimentar, 30.000 de vaccinuri, care vor fi distribuite în țară începând din 31 ianuarie, către direcțiile de sănătate publică care au solicitate doze suplimentare.

Sorina Pintea a explicat de ce numărul de vaccinuri achiziționate de MS a fost mai mic decât numărul de persoane din grupurile la risc, care au indicație pentru administrarea gratuită a vaccinului. Astfel, s-a făcut o centralizare a necesarului de vaccinuri pe baza estimărilor transmise de direcțiile de sănătate publică, care, la rândul lor, au contorizat numărul de persoane care și-au exprimat din timp dorința de a se vaccina antigripal, dat fiind că această imunizare este opțională.

 

Recomandări pentru populație

 

„Nu este cazul să ne panicăm”, a declarat Sorina Pintea. Trebuie să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat de la începutul sezonului gripal, a arătat aceasta.

Măsurile recomandate pentru populația generală sunt următoarele:

  • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa; acesta poate stabili indicația pentru spitalizare;
  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • respectarea etichetei tusei și strănutului;
  • igiena adecvată a mâinilor;
  • purtarea echipamentului de protecție adecvat;
  • continuarea vaccinării antigripale.

Problema principală, după Adrian Streinu-Cercel, este igiena personală: „apa și săpunul sunt sfinte”. Medicul infecționist a explicat și cum trebuie purtată masca de protecție, pentru a proteja împotriva transmiterii virusului.

 

 

Precizări necesare

 

„Nu se pune problema carantinei, trebuie evitată utilizarea acestui termen”, a declarat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. „Vorbim, de fapt, de limitarea accesului vizitatorilor în spitale”, a precizat medicul epidemiolog, completând că: „Suntem într-o situație normală pentru sezonul gripal”.

Adriana Pistol a clarificat o confuzie făcută adesea în presă: epidemia nu se declară, ci se constată. Datele statistice arată că, de trei săptămâni, numărul cazurilor de îmbolnăvire este mai mare decât nivelul așteptat. Aceasta este definiția epidemiei. În acest sezon este particular faptul că epidemia de gripă a fost constatată mai repede decât se așteptau specialiștii.

Și Sorina Pintea a precizat că nu toate spitalele raportaseră corect cazurile de gripă diagnosticate clinic, dar că au fost refăcute aceste raportări. „Vor fi sancționați cei care nu raportează corect”, a arătat oficialul.

Ministrul sănătății își exprimă speranța că vacanța școlară va influența în bine evoluția epidemiei de gripă, cu condiția ca, în această perioadă, copiii să evite colectivitățile.

Inspectoratele școlare împreună cu direcțiile de sănătate publică pot lua decizia suspendării cursurilor acolo unde absenteismul depășește 20%, la clasă sau în școală. Măsurile trebuie luate în funcție de situația din teren.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.