Înalta autoritate de sănătate din Franța recomandă ca medicamentele homeopatice să nu mai fie compensate

Înalta autoritate de sănătate din Franța (HAS) a emis o recomandare ca medicamentele homeopatice să nu mai fie compensate, anunță France Info. HAS este autoritatea publică franceză competentă pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA).

Recomandarea vine după ce, la finalul anului trecut, ministerul francez al sănătății a cerut autorității să evalueze eficacitatea homeopatiei.

 

„Serviciu medical insuficient”

 

După ce a examinat nu mai puțin de 1.200 de medicamente homeopatice, HAS apreciază că granulele homeopate oferă un „serviciu medical insuficient”. Totodată, HAS cere ca medicamentele homeopatice să nu mai fie compensate. Acestea beneficiau de o compensare de 30%.

În martie 2018, o petiție semnată de 124 de medici publicată în ziarul Le Figaro alarma publicul și autoritățile în privința șarlataniei medicale. „Terapiile zise «alternative» [inclusiv homeopatia] sunt ineficace peste efectul placebo și nu sunt mai puțin periculoase. Periculoase, deoarece sunt îngrijiri inutile, supramedicând populația și dând iluzia că orice situație s-ar putea regla cu un «tratament». Periculoase, deoarece alimentează și profită de o neîncredere în medicina convențională, așa cum o arată polemicile nejustificate referitoare la vaccinuri. În fine, periculoase, deoarece utilizarea lor întârzie diagnosticele și tratamentele necesare, uneori cu consecințe dramatice, mai ales în cazul unor patologii grave, precum cancerele”, arătau semnatarii petiției.

 

Solicitările medicilor francezi

 

Medicii semnatari cereau ca Ordinul medicilor (echivalentul Colegiului Medicilor din România) și autoritățile publice:

  • să nu mai permită ca medicii și profesioniștii din sănătate care continuă să promoveze aceste terapii să se poată folosi de titlurile lor profesionale;
  • să nu mai recunoască în niciun fel diplomele de homeopatie, mezoterapie sau acupunctură ca diplome sau calificări medicale;
  • să nu mai permită obținerea, în facultățile de medicină sau în instituțiile de pregătire în domeniul sănătății, a diplomelor în practici a căror eficacitate nu a fost demonstrată științific;
  • să nu mai compenseze sau deconteze din bani publici îngrijirile, medicamentele sau tratamentele oferite în discipline care refuză evaluarea lor științifică riguroasă;
  • să încurajeze demersurile de informare privind natura terapiilor alternative, efectele adverse ale acestora și eficacitatea lor reală;
  • să solicite tuturor profesioniștilor din sănătate să respecte deontologia profesională, refuzând să dea tratamente inutile sau ineficace și propunând îngrijiri concordante cu recomandările societăților științifice și cu dovezile cele mai recente din știință, făcând proba onestității față de pacienții lor.

 

Boiron, suspendare temporară a cotației bursiere

 

După comunicarea recomandării către laboratoarele franceze care produc medicamente homeopatice (Boiron, Lehning și Weleda), se așteaptă răspunsurile acestora către HAS. Autoritatea va adopta o poziție definitivă luna viitoare. Agnès Buzyn, ministrul francez al sănătății, a anunțat că va adopta recomandarea formulată de HAS.

După cum scrie ziarul Le Monde, în urma informației publicate de France Info, Laboratoarele Boiron au luat deja decizia de a suspenda cotația acțiunilor proprii la Bursă. Produsele compensate constituie 70% din cifra de afaceri a producătorului de homeopatice.

 

Parlamentul României, majoritar pro-homeopatie

 

Anul trecut, Facultatea de Medicină de la Universitatea din Lille a luat decizia de a suspenda eliberarea de certificate de homeopatie. În România, însă, o propunere legislativă inițiată de senatorul USR Adrian Wiener, medic internist la Arad, a fost respinsă în Parlament. Inițiativa legislativă respinsă de majoritatea parlamentară prevedea ca pe ambalajul și în prospectul medicamentelor homeopatice să scrie, cu majuscule, „Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.

Spre deosebire de alte medicamente, produsele homeopatice au primit o derogare care le scutește de demonstrarea științifică a eficacității lor. De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute remedii homeopate pentru răceală și gripă, Oscillococcinum, recomandat împotriva gripei și a stărilor gripale, se prepară plecând de la un extract din ficat și inimă de Anas barbariae (rață sălbatică) diluat apoi de două sute de ori (până ce, conform principiilor fizicii, nu rămâne nicio moleculă de substanță în afară de apa folosită la diluții), completat cu lactoza și glucoza care dau consistență granulelor de produs homeopatic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.