Incendiu SJU Ploiești: Scade nepermis de mult încrederea pacientului în sistemul medical, avertizează CMMB

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) atrage atenția că, după fiecare tragedie care are loc în spitalele din România, scade nepermis de mult încrederea pacientului în sistemul medical.

„Presiunea pe spitalele din București care asigură asistență persoanelor cu COVID-19 este una foarte mare – este un laitmotiv al acestei perioade pe care îl vedem concretizat clar: cedează infrastructura, cedează fierul, betonul, cablurile și instalațiile. Și vedem că în fața pandemii singura care rezistă și este acolo este resursa umană. Domnilor și doamnelor decidenți ai momentului, dar problema infrastructurii nu este numai o problemă a acestei perioade…este o situație care persistă de zeci de ani: Asigurați condiții de muncă pentru ca resursa umană din sănătate să rămână în sănătatea românească! Facem un apel să se aibă în vedere inclusiv partea de încredere. Cu aceste incidente scade iarăși nepermis de mult încrederea pacientului, încrederea a unei părți a populației în spitale, în sistemul medical în general, cu repercusiuni asupra noastră, a medicilor și, din păcate cu repercusiuni majore asupra actului medical… că tot ne întrebăm de ce este această neîncredere în sfaturile medicilor legate de vaccinare. Pentru că, din păcate, medicii sunt primii cu care pacientul interacționează în sistemul de sănătate și o parte a populației simte și reproșează neajunsurile unui întreg sistem și aruncă această vină pe umerii medicilor”, a transmis Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București, după incendiul de joi dimineață de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Una dintre problemele cu care se confruntă spitalele din România este infrastructura veche.

„Mi-aș dori să dăm un mesaj că începem să construim infrastructură nouă în spitale – infrastructură care să poată să îndeplinească toate condițiile și să primească și tot-discutata, dar necesara autorizație de securitate la incendiu. Mi-aș dori să dăm un mesaj că se sapă fundația unui nou spital, nu că se sapă cu cazmaua gropi în cimitire pentru victimele incendiilor din spitalele românești.
Dar când vom putea da, oare, un astfel de mesaj? De această dată s-a întâmplat în Prahova, însă nu putem uita tragedia care i-a lovit în urmă cu nu mult timp pe colegii noștri de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Rugăm populația să știe și să înțeleagă că medicii și personalul medical sunt cei care aduc sănătatea, dar nu pot să facă nimic ca să construiască infrastructură, pentru că nu sunt decidenți!”, a completat președintele CMMB.

CMMB a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familiile victimelor incendiului de joi dimineață de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești, precum și un mesaj de susținere pentru răniți și pentru medicii din Prahova.

„M-am îngrozit și ne-am îngrozit iarăși – oare a câta oară? – de încă un incendiu, produs în această dimineață, într-un spital din România. Colegiul Medicilor din Municipiul București transmite condoleanțe familiilor victimelor acestui incendiu, precum și mesajul nostru de susținere pentru răniți și pentru colegii noștri din Prahova. Dar oare câte mesaje de condoleanțe va trebui să mai trimitem? Sincere condoleanțe familiilor îndoliate și le dorim toată sănătatea celor răniți, din partea noastră, a medicilor din București, a unor oameni care sunt la datorie.”, a transmis Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.