Începe săptămâna Mondială a Glaucomului

În săptămâna 8-14 martie este marcata la nivel mondial Ziua Glaucomului. Estimările arată că numărul total de persoane cu suspiciune de glaucom este de peste 60 de milioane în întreaga lume.

Glaucomul este un termen folosit pentru a defini mai multe afecțiuni oculare care au ca efect degradarea nervului optic și care, netratate, pot duce la deteriorarea vederii și chiar la pierderea acesteia. Cei mai mulți pacienți nici măcar nu știu că suferă de glaucom, pentru ca este asimptomatic, acționează tăcut, iar diagnosticul este pus abia când efectele asupra vederii sunt deja ireversibile.

Importanța depistării timpurii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), glaucomul este a doua cauză de orbire în lume. Pentru că orbirea cauzată de glaucom este ireversibilă, indiferent de stadiul bolii, este foarte important să mergi regulat la un control oftalmologic complet care include măsurarea presiunii intraoculare, astfel încât diagnosticul sa fie pus în fazele incipiente ale bolii și medicul să poată recomanda o schema de tratament adecvată. Dacă glaucomul este depistat la timp, procesul deteriorării vederii poate fi încetinit și chiar prevenit. Un pacient care primește un astfel de diagnostic, cel mai probabil, va avea nevoie de tratament pentru tot restul vieții.

Factorii de risc pentru glaucom

Boala poate sa apară oricând, dar este mai des întâlnită în cazul persoanelor în vârstă. Glaucomul este una dintre cele mai comune cauze ale pierderii vederii la pacienții care au peste 60 de ani și în rândul diabeticilor. Potrivit experților de la Mayo Clinic, printre factorii de risc în cazul glaucomului se numără:

  • vârsta de peste 60 de ani;
  • existenta unor cazuri în familie;
  • existenta unor afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare;
  • hipertensiunea sau hipotensiunea arteriala;
  • corneea, care este subțire în centru;
  • miopia severa sau hipermetropia;
  • traumele suferite la unul sau la ambii ochi, inclusiv anumite intervenții chirurgicale;
  • folosirea timp îndelungat a unor medicamente pe baza de corticosteroizi, în special picături de ochi

Deși vârstnicii au risc crescut de glaucom, oricine poate face boala și exista chiar sugari care se nasc cu glaucom.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.