Includerea în societate și egalitatea, necesare pentru persoanele cu dizabilități

Responsabilizarea persoanelor cu dizabilități și asigurarea incluziunii și a egalității este tema din acest an a Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, care este marcată anual la data de 3 decembrie. Tema din acest an se concentrează pe susținerea persoanelor cu handicap pentru un proiect de dezvoltare echitabilă și durabilă, ca parte a Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030. Persoanele cu handicap, atât în ​​calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezilientă pentru toți, susțin reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU). Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile lor reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o „echipă” pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Cu această ocazie, secretarul general al ONU va lansa un raport-pilot – „Raportul emblematic al ONU privind dizabilitatea și dezvoltarea | 2018 – Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă de către, pentru și cu persoanele cu dizabilități”. Evenimentele organizate cu această ocazie la sediul ONU vor reuni statele membre, entitățile ONU, factorii de decizie naționali și locali, organizațiile societății civile, institutele academice și organizațiile persoanelor cu handicap, pentru a discuta despre calea de urmat privind integrarea acestor persoane.

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități a fost proclamată în 1992 printr-o rezoluție a adunării generale a Națiunilor Unite. Scopul este de a promova drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și dezvoltării și de a crește gradul de conștientizare a situației persoanelor cu dizabilități în toate aspectele vieții politice, sociale, economice și culturale.

În România, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată prin mai multe manifestări. Printre acestea se numără și un eveniment organizat la Timișoara de asociația „Ceva de Spus” și Fundația de Abilitare „Speranța”, cu tema: „Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.