Încrederea europenilor în vaccinare este în scădere

Comisia Europeană a publicat recent un raport privind încrederea în vaccinare în statele membre UE. Documentul a măsurat nivelul încrederii populației în vaccinare, analizând percepția asupra siguranței și eficienței vaccinării, conștientizarea riscurilor nevaccinării și compatibilitatea vaccinurilor cu religia.

 

Rate de vaccinare în scădere în Europa

 

Încrederea populației în programele naționale de imunizare este elementară pentru menținerea unei rate vaccinale acceptabile. În prezent, în Europa, există un trend descendent al ratelor de vaccinare, pentru care sunt responsabili mai mulți factori. Rata scăzută de vaccinare rujeolică a dus la apariția epidemiilor în mai multe țări europene, devenind necesară intensificarea măsurilor de combatere a scăderii vaccinării (fig. 1).

Figura 1. Acoperirea cu vaccin rujeolic a scăzut în 12 state europene

Raportul analizează încrederea populației din UE în vaccinuri, precum și încrederea personalului medical în imunizare, pentru zece state UE. Încrederea în vaccinare este evaluată global, dar și separat pentru fiecare vaccin în parte, aceasta fiind diferită în cazul vaccinului gripal față de cel rujeolic. În constituirea raportului, au fost studiate atitudinile populației față de vaccinare, fiind găsite particularități de comportament vizavi de vaccinare, care pot contribui la schimbarea în timp a politicilor de vaccinare.

 

Medici care nu recomandă vaccinarea

 

Analiza autorilor de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a arătat că adulții tineri au o încredere mai scăzută în siguranța și importanța vaccinării decât persoanele vârstnice, atât în cazul vaccinurilor gripale, cât și în cazul celor rujeolice. Încrederea în vaccinare a crescut în ultimii doi ani în unele țări europene (Franța, Grecia, Italia, Slovenia), dar a scăzut în altele (Cehia, Finlanda, Polonia, Suedia).

Încrederea personalului medical în vaccinare este șubredă pe teritoriul UE, raportul arătând că 36% din medicii generaliști din Cehia și 25% din Slovacia cred că vaccinul antirujeolic nu este sigur. 29%, respectiv 19% din aceștia consideră că vaccinarea nu este importantă. Majoritatea medicilor generaliști din cele două țări UE recunosc că nu recomandă vaccinarea gripală, dar raportează către OMS că recomandă vaccinarea femeilor însărcinate (tabelul).

Proporția medicilor care recomandă vaccinarea gripală

Încrederea în vaccinare a medicilor generaliști se corelează cu încrederea populației în vaccinare: în țările unde medicii au o încredere mare în vaccinuri se înregistrează o rată mai mare de vaccinare (fig. 3).

Figura 2. Încrederea medicilor și a populației generale în vaccinare

Un studiu realizat în 2016 de Vaccine Confidence Project, citat în raport, arată că încrederea în vaccinare a fost mai scăzută în Uniunea Europeană decât în alte zone ale lumii. În regiunea europeană s-au găsit șapte din cele zece țări cu cele mai scăzute rate de vaccinare, patru din acestea fiind în UE.

 

Încrederea se menține în unele zone

 

Vaccinarea antirujeolică a scăzut pe teritoriul european din 2000 până în 2017, înregistrând scăderi nete până în anul 2010, care s-au remediat ulterior. Totuși, în 2017, au existat cele mai multe cazuri de rujeolă după anul 2010, când au fost înregistrate 9.420 de cazuri, din care 86% în Franța, Grecia, Italia, România și Marea Britanie. În aceste țări, rata de vaccinare este sub 95%, pragul minim pentru asigurarea imunității de grup.

În ceea ce privește gripa, între 4 și 50 de milioane de cazuri sunt raportate anual pe teritoriul UE, cauzând între 5.000 și 17.000 de decese. Responsabilă de aceste numere nu este doar epuizarea rapidă a stocurilor vaccinale gratuite, ci și neîncrederea în actul vaccinării. Încrederea este specifică pentru fiecare vaccin în parte, fiind diferită în cazul vaccinului gripal față de cel rujeolic.

Raportul arată nu doar scăderea încrederii în vaccinare, ci și menținerea încrederii în unele zone (Olanda, Norvegia). Cu toate acestea, este necesară o monitorizare atentă a vaccinării pe teritoriul Europei și ținerea sub control a mișcării antivacciniste, susțin autorii raportului. Încrederea în vaccinare poate scădea rapid în orice țară, inclusiv în cele cu programe de imunizare bine puse la punct. Discursurile politice și ale persoanelor publice pot influența semnificativ atitudinea populației cu privire la vaccinare.

Raportul a arătat că încrederea în vaccinare a personalului medical rămâne stabilă în prezent pe teritoriul UE, dar poate fi ușor subrezită de creșterea crizelor publice de neîncredere. Astfel, personalul medical trebuie monitorizat în permanență cu privire la încrederea în vaccinare, având un rol-cheie în formarea încrederii populației în actul vaccinării. Regiunea europeană are cele mai scăzute rate de încredere vaccinală din lume, care a scăzut semnificativ în Polonia în ultima perioadă, dar a crescut în Franța. Raportul arată o creștere a încrederii în vaccinare în România (cu 5,8%), deși situația la nivel național nu arată o creștere a ratei vaccinării, ci din contră. Conform raportului, în țara noastră medicii generaliști au o încredere foarte mare în vaccinare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.