Industria articolelor sportive și OMS își unesc forțele pentru a promova creșterea activităților fizice la nivel global

Un acord, Memorandumul de Înțelegere (MOU), semnat recent între Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Mondială a Industriei Articolelor Sportive (WFSGI), propune alinierea și consolidarea sprijinului sectorului privat pentru a crește activitatea fizică și participarea la sportul comunitar în procesul de îmbunătățire a sănătății globale.

„Sunt multe de învățat din industria sportului. Mandatul OMS este de a susține și de a asigura o sănătate bună; trebuie să ne bazăm pe toată experiența și creativitatea pentru a ne ajuta munca colectivă și pentru a consolida participarea la activități fizice și sporturi de bază pentru toată lumea, pretutindeni”, a spus dr. Ruediger Krech, director, Departamentul de Promovare a Sănătății, OMS.

Acest prim acord cu o asociație internațională de afaceri sportive urmărește să amplifice mesajele de sănătate publică privind activitatea fizică, să creeze mecanisme de împărtășire a cunoștințelor și a celor mai bune practici și să consolideze forța de muncă din activitatea fizică pentru a ajuta comunitățile să fie mai active, anunță OMS.

Proiectul permite tinerilor, fetelor și femeilor sau persoanelor cu dizabilități mai mult acces la oportunități de sport și activitate fizică

Bazându-se pe ani de colaborare informală, în special în timpul pandemiei de COVID-19, Memorandumul de înțelegere dintre WFSGI și OMS se concentrează asupra implementării politicilor eficiente stabilite în Planul de acțiune global al OMS privind activitatea fizică ( GAPPA) 2018-2030 .

Activitatea fizică regulată și sportul ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, obezității, cancerului și a altor boli netransmisibile, îmbunătățește bunăstarea și este deosebit de eficient pentru gestionarea simptomelor depresiei și anxietății.

OMS estimează că sistemele de sănătate publică cheltuiesc aproximativ 27 de miliarde de dolari în fiecare an pentru tratarea bolilor netransmisibile care ar fi putut fi prevenite prin creșterea activității fizice. De asemenea, aproape 500 milioane de persoane suplimentare vor dezvolta boli netransmisibile atribuibile inactivității fizice, între 2020 și 2030, menționează datele Oganizației.

Rapoartele recente dezvăluie progrese în creșterea activității fizice însă implementarea GAPPA a fost lentă și puternic perturbată de pandemie.

Memorandumul sprijină un  efort comun de a vedea mai mulți oameni activi, de a reduce costurile de îngrijire a sănătății și de a contribui la o viață mai sănătoasă pentru oamenii de pretutindeni

„Salutăm acest Memorandum. Aceasta este o piatră de hotar pentru industria noastră și un exemplu de parteneriat câștig-câștig. Criza provocată de inactivitate este reală și are consecințe grave pentru societate. Știm că 81% dintre tineri nu beneficiază de suficientă activitate fizică, iar pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%. De aceea, semnarea acestui memorandum de înțelegere cu OMS este un pas esențial pentru a susține creșterea nivelurilor de sport și activitate fizică la nivel global, astfel încât mai mulți oameni să poată duce o viață activă și mai sănătoasă”, a declarat Robbert de Kock, Președinte și CEO WFSGI.

Federația Mondială a Industriei Articolelor Sportive (WFSGI) este o asociație comercială globală, non-profit, a producătorilor și comercianților cu amănuntul de produse sportive – inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte și echipamente – a cărei calitate de membru colectiv reprezintă 70% din cifra de afaceri globală a industriei. Instituția încurajează activitățile sportive sănătoase în rândul cetățenilor din toate țările și caută să creeze o lume mai bună și mai sănătoasă prin sport.

Obiectivele MOU

Un aspect esențial al MOU va fi schimbul de cercetare din sectorul privat, cunoștințe tehnice și bune practici, care pot susține eforturile OMS de a sprijini țările și comunitățile în următoarele obiective:

  • consolidarea capacității și consolidarea forței de muncă pentru activități fizice și sport;
  • să sporească accesul și să contribuie la abordarea inegalităților pentru persoanele care trăiesc cu dizabilități;
  • să maximizeze utilizarea instrumentelor / inovațiilor digitale care pot încuraja pe toată lumea să se miște mai mult;
  • să ofere acces accesibil la echipamente sportive, sport pentru dezvoltare și educație fizică, în special pentru tineri, copii și femei.

„Ajutarea la depășirea barierelor în calea sportului și încurajarea unei participări mai mari la activități fizice și sport sunt toate domeniile la care a lucrat Federația”, a declarat Fiona Bull, șeful Unității de activitate fizică a OMS.

„Ei au o mulțime de cunoștințe care pot fi folosite ca un bun global; ei înțeleg consumatorii și au perspective asupra schimbării comportamentului. Ne așteptăm ca acest memorandum de înțelegere să ajute la mobilizarea industriei sportive pentru a prezenta bunele practici și să ofere oportunități pentru un schimb valoros care va ajuta OMS să sprijine țările să crească nivelurile de activitate fizică” a subliniat oficialul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.