Industria farmaceutică a scăzut cu peste 25% în iunie 2019 față de iunie 2018

acces-medicamente

În luna iunie 2019, industria fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută și cu 3,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, industria fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice a scăzut în iunie 2019, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată sezonier, cu 25,8%, respectiv cu 24,5%.

Ca serie ajustată sezonier, este cea mai mare scădere înregistrată de un sector industrial în această perioadă.

Ca serie brută, scăderea industriei fabricării produselor farmaceutice este depășită numai de cea de prelucrare a lemnului, fabricare a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, fabricare a articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (-26,4%).

În perioada 1.I – 30.VI.2019, comparativ cu perioada 1.I – 30.VI.2018, industria fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice a scăzut cu 6% ca serie brută şi cu 6,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

 

Scăderea industriei farmaceutice se înscrie în trendul producției industriale

 

În luna iunie 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 7,0%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare, din care face parte și cea farmaceutică (-8,1%), industria extractivă (-1,9%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,0%, iar industria prelucrătoare a scăzut cu 1,1%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,6%, ca urmare a scăderilor industriei extractive (-7,9%) și industriei prelucrătoare (-7,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 4,1%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-8,1%) și industria prelucrătoare (-5,3%).

În perioada 1.I – 30.VI.2019, comparativ cu perioada 1.I – 30.VI.2018, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,6%. Industria prelucrătoare și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,6% fiecare, iar industria extractivă a scăzut cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 30.VI.2019, comparativ cu perioada 1.I – 30.VI.2018, a scăzut cu 0,4%, din cauza scăderilor înregistrate de industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,5% fiecare) și industria prelucrătoare (-0,2%).

 

Indicele producției industriale

 

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.

Calcul indicilor are la bază un eşantion de produse reprezentative grupate în 718 subclase elementare, pentru care se înregistrează date cantitative privind producţia realizată. Agregarea indicilor primari se realizează printr-un sistem de ponderări succesive.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.