Infecţia de tract urinar, diagnosticată în 25 de minute printr-un test realizat cu ajutorul camerei unui smartphone

Un test realizat cu ajutorul camerei unui smartphone prin care pot fi diagnosticate infecţiile de tract urinar (ITU) în 25 de minute a fost dezvoltat de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, potrivit Press Association.
Tehnologia, dezvoltată de ingineri biologi de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, identifică prezenţa bacteriei E.coli în probe de urină.
E.coli este prezentă în circa 80 de procente din cazurile de ITU, iar detectarea acesteia implică utilizarea tratamentelor cu antibiotice.

 

Avantajele noului test

Cercetătorii au declarat că noul test este mai rapid şi mai ieftin decât opţiunile existente bazate pe analize de laborator.
”Testul este mic şi portabil – aşadar are un potenţial major pentru a fi utilizat în medii de îngrijire primară şi în ţările în curs de dezvoltare”, a declarat doctor Nuno Reis de la Departamentul pentru Inginerie Chimică al universităţii britanice, care a condus dezvoltarea testului.
”În prezent, infecţiile bacteriene în tractul urinar sunt confirmate prin testarea microbiologică a unei probe de urină. Este (o metodă – n.r.) exactă, dar necesită mult timp, chiar şi câteva zile”, a precizat specialistul.
”Sperăm că prin oferirea profesioniştilor din domeniul medical a acestei capacităţi de a include sau exclude anumite afecţiuni le va permite să trateze mai rapid pacienţii şi să ia decizii mai bune în ceea ce priveşte prescrierea antibioticelor”, a adăugat Reis.

 

Cum se realizează testul

O mostră de urină este trecută printr-o micro-bandă de plastic ce conţine un anticorp care poate recunoaşte celulele bacteriene E.coli. În cazul în care bacteria este prezentă în mostră, anticorpii vor adera la acesta şi nu vor permite trecerea prin secţiunea benzii de plastic. Se adaugă apoi o enzimă pentru a provoca o schimbare de culoare ce poate fi detectată de camera unui smartphone. Concentraţia de E.coli din eşantion este evaluată prin analizarea unei imagini realizată de camera telefonului.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.