Infecții nosocomiale mai puține la Spitalul „Victor Babeș”, după folosirea unui robot cu UV

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a publicat raportul final în urma implementării proiectului „Tehnologie revoluţionară de eliminare a infecţiilor nosocomiale din spitale cu ajutorul roboţilor”. Acesta s-a derulat timp de nouă luni, în perioada 1 iulie 2018 – 31 martie 2019, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, având ca beneficiari pacienții și cadrele medicale din această unitate medicală.

 

Cazurile de infecții nosocomiale, reduse cu 4,79%

 

Obiectivul proiectului a fost eliminarea infecțiilor nosocomiale cu ajutorul unor dispozitive robotice cu lumină ultravioletă pulsată cu xenon. Rezultatele arată că, în urma utilizării robotului, s-a înregistrat o diminuare cu 4,79% a incidenţei cazurilor de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) în cadrul secției de terapie intensivă a Spitalului „Victor Babeș”.

Pentru derularea proiectului, ASSMB, în calitate de organizator, a achiziționat un robot printr-o procedură de achiziție publică. Opt persoane din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București au fost instruite cum să asigure funcționarea robotului cu lumină ultravioletă pulsată cu xenon, conform parametrilor de utilizare.

Astfel, din luna octombrie 2018, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Bucureşti a utilizat robotul pentru dezinfecţia suprafeţelor în cadrul departamentului de terapie intensivă. Procedura de dezinfecție cu utilizarea robotului s-a realizat după efectuarea metodelor standard de dezinfecţie prevăzute în norme. Probele au fost recoltate înainte și după folosirea robotului de pe mânerele interioare şi exterioare ale paturilor, salteaua și tăblia patului, telecomandă pat, monitoare, cărucior inox, noptieră, masă, stativ, precum şi de pe întrerupătoarele salonului, de la baie şi de pe robinetele chiuvetei.

Speciile izolate au fost condiţionat patogene şi specii aparţinând mediului înconjurător, nefiind implicate în patologia umană și nu sunt specii bacteriene implicate în infecții asociate îngrijirilor medicale. Este vorba de: Staphylococcus cohnii, Micrococcus luteus, Arthrobacter creatinolyticus, Leclercia adecarboxylata, Lactobacillus coryniformis, Neisseria lactamica, Pseudomonas anguilliseptica, Pseudomonas abietaniphila, Xanthomonas hortorum, Pseudomonas thermotolerans, Kocuria marina, Kocuria carniphile, Bacillus megaterium, Lactobacillus paracasei, Staphylococcus warneri.

 

Robotul poate fi folosit în secții cu grad mare de risc

 

După utilizarea robotului pentru dezinfecţiea suprafeţelor, toate probele s-au situat în intervalul 0-25 UFC/placă, fapt care arată că efectul bactericid al radiaţiilor UV a fost bun.

Rezultatele analizei incidenței cazurilor de IAAM înainte și după folosirea robotului arată că reducerea incidenței IAAM în urma folosirii robotului scade costurile directe de spitalizare, servicii și medicație în spital, dar și costurile indirecte, cum ar fi absența de la locul de muncă.

De asemenea, în concluzii se arată că robotul poate fi utilizat în secţii cu grad mare de risc, pentru infecţii asociate asistenţei medicale. Este vorba de spitale de boli infecţioase, secţii de chirurgie, săli operatorii, terapii intensive, departamente pentru pacienţi cu imunodepresii de diferite cauze, secţii de hematologie sau oncologie. Instalarea şi montarea robotului, precum şi instruirea personalului este destul de facilă, iar utilizarea este uşoară, se mai precizează în raportul ASSMB.

Bugetul alocat acestui program a fost de 877 de mii de lei.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.