Infecțiile acute respiratorii și cele digestive, cele mai des întâlnite afecțiuni ale copiilor internați la SJU Baia Mare pe timpul verii

Infecțiile acute respiratorii cu detresă respiratorie, infecțiile acute digestive cu grade variate de deshidratare, creșterea incidenței sindroamelor convulsive, precum și a diabetului zaharat tip I la debut, au fost afecțiunile predominante ale copiilor internați la secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia -Mare, în perioada iunie-septembrie 2020.

Potrivit reprezentanților SJU „Dr Constantin Opris” Baia -Mare, în cele trei luni, au fost internați 198 de copii.

“Patologia predominantă în acest interval a fost reprezentată de infecțiile acute respiratorii cu detresă respiratorie, pe locul doi situându-se infecțiile acute digestive cu grade variate de deshidratare. În această perioadă s-a remarcat o creștere a incidenței sindroamelor convulsive, precum și a diabetului zaharat tip I la debut. De asemenea, la nivelul secției noastre s-a asigurat asistența medicală pentru copii cu sepsisuri severe, sindroame malformative cu insuficiențe de organ, intoxicații, boli metabolice, boli infecto contagioase, sindroame alergice severe și malignități ale copilului. Nu în ultimul rând, medicii Secției Pediatrie au colaborat cu colegii din UPU-Pediatrie pentru rezolvarea urgențelor majore prezentate în acest serviciu”, a declarat medicul șef secție Pediatrie, dr. Lucian Bogdan.

Potrivit reprezentanților unității medicale, au existat și câteva cazuri extrem de dificile cu care s-au confruntat, printre ele fiind și cel al unui sugar de 2 luni, cu insuficiență hepatică.

Potrivit informațiilor transmise de către șeful secției Pediatrie din cadrul SJUBM, “este vorba de un sugar de 2 luni, care s-a prezentat în serviciul nostru cu o hepatită acută de etiologie neprecizată cu insuficiență hepatică. După investigații multiple privind etiologia hepatitei (cauze infecțioase, cauze toxice, cauze metabolice, cauze genetice), diagnosticul de precizie nu a putut fi stabilit în servciul nostru, motiv pentru care, în colaborare cu colegii de la Clinica Pediatrie II Cluj-Napoca (Conf. Univ. Dr. Tudor Pop) s-a decis continuarea evaluarii în acest serviciu, pacientul plecând din secția noastră cu suspiciunea înaltă a unei boli genetice de metabolism rare. În acest moment, la 3 luni de la prima prezentare, investigațiile genetice de mare precizie sunt în curs, în laboratoare din străinătate. Pacientul urmează monitorizare strictă, periodică, în serviciul nostru și, prin colaborarea cu colegii de la Cluj, cu tratament suportiv, copilul are o evolutie net favorabilă“.

De asemenea, un copil de 1 an și 9 luni, internat cu Purpura fulminans, o boală infecțioasă de o severitate extremă, cu o mortalitate de peste 90 % a fost tratat cu succes, prin măsuri antiinfecțioase, de terapie intensivă și suportive, care au asigurat evoluția favorabilă a pacientului, cu depășirea momentului critic și recuperat total, potrivit dr. Lucian Bogdan.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.