Un studiu publicat la 4 martie în revista Pediatrics subliniază influența negativă pe care conținutul prezentat pe rețelele sociale o poate avea asupra dietei și alegerilor alimentare ale copiilor.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, a derulat un studiu în timpul pauzelor școlare. La studiu au participat 176 de copii cu vârste între 9 si 11 ani.
Studiul a pornit de la cercetări anterioare care au corelat reclamele la dulciuri, gustări, fast-food și alte alimente bogate caloric dar sărace nutritiv asupra alegerilor alimentare ale copiilor. Copiii – și nu numai – sunt foarte susceptibili la marketingul unor produse alimentare, cu atât mai mult cu cât acestea sunt promovate ca fiind alese și preferate de celebrități.
Influența marketingului online
În prezent, copiii sunt expuși cu predilecție marketingului online – în special pe YouTube și pe rețelele de socializare. Vloggerii sunt noile vedete ale tinerei generații, iar aceștia au frecvent numeroase contracte cu firme pentru a le promova produsele către tinerele generații.
Marketingul/promovarea pe internet, pe YouTube și rețelele de socializare capătă adesea aspecte mult mai subversive față de clasicele medii de promovare. Astfel, cei care vizionează cel mai nou videoclip al vloggerului preferat sau contul de Instagram al unei vedete new media pot să nu fie conștienți ca urmăresc un advertorial la un anumit produs sau brand, pentru că reclama este deghizată ca stil de viață.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au vrut sa vadă care este efectul tehnicilor de promovare new media asupra alegerilor alimentare ale copiilor. Copiii au fost împărțiți aleatoriu în trei grupe, apoi au fost rugați să se uite pe Instagram. Acolo au fost expuși la trei conturi artificial create, ale unor vedete cu milioane de urmăritori. Copiilor dintr-un grup le-a fost prezentat contul unei vedete care conținea imagini ale unor gustări și alimente nesănătoase. Al doilea grup a văzut imagini cu alimente sănătoase pe contul fals creat al vedetei. Iar al treilea grup a văzut un cont Instagram fără imagini cu alimente sau gustări – acesta a fost considerat grupul de control.
O influență negativă
În continuare, cercetătorii au urmărit alegerile alimentare ale copiilor în pauza de masă. Copiii din grupul care a fost expus la contul vedetei care promova gustări nesănătoase au consumat cu 32% mai multe calorii din dulciuri și alimente nesănătoase și cu 26% mai multe calorii per ansamblu decât colegii lor din grupul control – cei care nu au fost expuși la imagini cu alimente pe pagina vedetei.
Pe de altă parte, autorii au notat că elevii care au fost expuși la imagini cu gustări și alimente sănătoase nu și-au schimbat în mod reprezentativ alegerile alimentare în pauza de masă.
Acest rezultat poate fi pus pe seama dimensiunii relativ restrânse a studiului. Pe de altă parte, cei mici ar putea căuta o confirmare a preferințelor sau alegerilor lor alimentare la vedetele preferate. De asemenea, este posibil ca alimentele sănătoase să nu declanșeze o modificare de comportament la fel de ușor precum reclamele la dulciuri sau gustări nesănătoase.
Restricții doar teoretice
Autorii spun că ar trebui să existe restricții cu privire la tipul de produse promovate online, cu atât mai mult cu cât se pare că cei mici sunt mai vulnerabili și mai susceptibili la adoptarea unor comportamente nocive sau nesănătoase, dacă acestea sunt promovate de vedeta preferată. Reversul din păcate nu este neapărat valabil.
Aceste măsuri ar putea fi dificil de argumentat sau susținut, atâta timp cât, legal, minorii nu ar trebui să poată să-și creeze un cont pe rețelele de socializare. Din păcate, pentru cei mai mulți copii este mult prea ușor să evite și sa păcălească măsurile de siguranță „subțiri” puse în aplicare de fondatorii rețelelor sociale și menite să le restricționeze accesul la conținutul publicat.