InfoCons atrage atenția asupra conținutului crenvurștilor de pui. Cu cât a crescut cantitatea de sare și de aditivi din compoziția acestora

InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști de pui în perioada 2009 – 2022, pe baza studiilor din 2009, 2015, 2017, 2018 si 2022. În total, pe parcursul anilor, 90 de produse tip crenvurști de pui au făcut obiectul studiilor.

Crenvurștii de pui – Evoluția numărului mediu și median de E-uri

În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari/ produs din crenvurștii de pui, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018. Mai exact:

  • 5 E-uri în studiul din 2009
  • 6 E-uri în studiul din 2015
  • 7 E-uri în cazul studiul din 2017
  • 6 E-uri în 2018
  • 5 E-uri în studiul din 2022

Crenvurști de pui – Număr maxim de E-uri

  • 8 E-uri în anul 2009
  • 7 E-uri în anul 2015
  • 12 E-uri în anul 2017
  • 12 E-uri în anul 2018
  • 10 E-uri în anul 2022

Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs tip crenvursti de pui, a fost identificat în studiile din anii 2017 și 2018, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs.

Crenvursti de pui – Număr minim de E-uri:

  • 4 E-uri în anul 2009
  • 3 E-uri în anul 2015
  • 2 E-uri în anul 2017
  • 2 E-uri în anul 2018
  • 0 E-uri în anul 2022

Cel mai mic număr de E-uri din crenvurstii de pui a fost identificat în studiul din 2022, urmat de studiile din 2018, respectiv 2 E-uri.

A fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele tip crenvursti de pui:

  • 10 tipuri de aditivi identificați în 2009
  • 16 tipuri de aditivi identificați în 2015
  • 21 de tipuri în 2017
  • 15 tipuri în 2018
  • 23 de tipuri în 2022

Cele mai des întâlnite E-uri din crenvurstii de pui sunt:

E 250 – nitrit de sodiu

E450 – disolfat de sodiu

E300 – acid ascorbic

E621 – monoglutamat de sodiu

E301 – ascorbat de sodiu

E120 – carmin

Crenvurștii de pui – Cantitatea de sare

Produsele studiate în 2009 nu oferă informații cu privire la cantitatea de sare. În cazul studiului din 2015, conținutul de sare este menționat pe etichetă doar în cazul a 25% dintre produse, în timp ce pentru produsele din 2017, 2018 și 2022 această informație a fost  menționată pe toate etichetele crenvurștilor de pui. Cel mai mare conținut de sare a fost regăsit în studiul din 2022, respectiv 3.2g/100g.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.