InfoCons: 284 de tipuri de măști neconforme, dintre care peste 60% sunt FFP2

InfoCons transmite o nouă alertă privind măștile neconforme. Potrivit unui studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, vizând numericul măștilor de protecție neconforme, în prezent sunt 284 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Potrivit studiului, din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

  • 25% au fost emise de Belgia
  • 18,66 % au fost emise de Germania
  • 9,85 % au fost emise de România

Din punctul de vedere al țării de proveniență a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea: 84,50% Republica Populară Chineză, 6,33% necunoscută, 4,22 % Turcia.

Din punct de vedere al contrafacerii măștilor:

  • 59,50% nu este cunoscut faptul dacă sunt nu nu contrafăcute
  • 39,08 % sunt contrafăcute
  • 1,40% nu sunt contrafăcute

Mastile de tip  FFP2

Măștile de tip filtre de particule, așa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de:

  • 80% (pentru FFP1)
  • 94% (pentru FFP2)
  • 99% (pentru FFP3)

De regulă, măștile de tip FFP2 și FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație.

Prezența acestor valve asigurând doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat in atmosferă.

Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască.

„Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt: numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului; marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi: „NR”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb”, precizează InfoCons.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.