Conștientizarea efectelor consumului de alcool, în centrul atenției în luna iunie

Luna iunie este dedicată conștientizării efectelor devastatoare ale consumului de alcool asupra sănătății. De asemenea, în această lună populația este informată și asupra importanței deprinderii unor obiceiuri cât mai sănătoase pentru un stil de viață echilibrat ce pot produce schimbări importante în comportamentul legat de alcool.

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în România aproximativ 80% dintre bărbați și 55% dintre femeile cu vărsta de 15 ani și peste au consumat alcool în ultimele 12 luni. Jumătate dintre consumatorii de alcool din România au un consum de risc, prevalența episoadelor de consum excesiv fiind una dintre cele mai înalte din Europa (67,2% în rândul bărbaților și de 31,2% în rândul femeilor).

În anul 2017, nivelul mortalității cauzate de consumul alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani.

Organizația Mondială a Șănătății avertizează că alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură în rândul populației, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli.

Nu există un nivel sub care consumul de alcool să nu reprezinte un risc pentru sănătate, potrivit unui raport al Institutului Francez Pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (Inserm).

“Orice consum  (n.r. de alcool) – chiar şi scăzut – are un efect dăunător asupra sănătăţii”, subliniază autorii acestui raport publicat recent, privind reducerea efectelor negative asociate alcoolului.

Autorii raportului propun o serie de măsuri pentru a reduce consumul de alcool în special în rândul tinerilor. Printre aceste  măsuri se numără reducerea disponibilităţii alcoolului (prin intervale orare de vânzare şi numărul de magazine sau licenţe) şi “reamintirea reperelor privind consumul cu risc redus de alcool” (nu mai mult de două pahare pe zi şi nu zilnic), precum şi “vulnerabilitatea biologică mai mare a femeilor faţă de alcool”.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția  asupra faptului că alcoolul consumat este direct sau indirect responsabil pentru mai multe tipuri de cancer, dar şi pentru bolile cardiovasculare.

Tot consumului de alcool îi sunt atribuite accidente rutiere, acte de violență și nu în ultimul rând tentativele de suicid. S-a mai stabilit o legătură de cauzalitate între consumul de alcool și pătura socială din care face parte individul consumator de alcool. Cu cât mai multe vulnerabilități are o persoană, cu atât riscurile apariției consumului excesiv de alcool sunt mai mari.

Cât despre mortalitatea cauzată de consumul de alcool, aceasta este mai des întâlnită în rândul bărbaților cu un procent de 7,7%, comparativ cu 2,7% la femei, arată același studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.