Addison, primul îngrijitor virtual din lume dotat cu inteligență artificială, a fost lansat la Consumer Electronics Show (CES) 2019, în Las Vegas.
Noul îngrijitor are o față, un corp și o personalitate atrăgătoare – toate virtuale, desigur. Addison este o interfață digitală care poate vorbi, are o înfățișare de femeie și inteligență artificială.
Tehnologii mai ușor de acceptat
Addison apare pe ecrane cu diagonala de 15 inch (38 cm) instalate în locuință și furnizează utilizatorului sprijin pentru sănătate, care include managementul administrării medicamentelor, aderența la planul de îngrijiri, experiențe sociale și răspuns în situații de urgență.
„Ne-am dorit să dăm o nouă viață asistenților virtuali pe bază de voce, astfel încât să creștem dramatic utilitatea platformelor de voce, sporind totodată experiența utilizatorului. Addison va transforma felul în care oamenii interacționează cu tehnologia. Ea inspiră afecțiune, ajutând oamenii să ia legătura cu alte persoane și să accepte mai ușor noile tehnologii”, a declarat Anthony Dohrmann, CEO și fondator al companiei care a creat îngrijitorul virtual.
Monitorizare și evaluare
Addison poate monitoriza semnele vitale ale persoanei de care are grijă prin înregistrarea acestora de la dispozitive conectate prin Bluetooth. În plus, Addison ajută în domenii ca nutriția, consiliere privind scăderea în greutate, respectarea planului de îngrijire, examinări și reamintirea administrării medicamentelor.
Mai mult, aplicația poate evalua mișcările și schimbările de echilibru din activitățile de zi cu zi, calculând apoi riscul de cădere, crescut la persoanele vârstnice.
35 de milioane de dolari
Asistentul virtual a fost creat folosind Amazon Sumerian, un instrument furnizat de Amazon pentru a crea și rula aplicații de realitate virtuală, realitate augmentată sau tridimensionale, fără vreo programare specială sau expertiză grafică 3D. Experiențele create cu acest instrument pot fi accesate din browser, dar și de pe platforme mobile care rulează sisteme de operare Android sau iOS.
Compania dezvoltatoare, SameDay Security, a investit peste 35 de milioane de dolari în acest proiect – în screeningul pacienților, cercetare și dezvoltare. Deja au fost încheiate mai multe parteneriate cu cămine de bătrâni de pe teritoriul SUA, iar în perioada post-CES 2019 vor fi realizate mai multe studii clinice. Unul dintre ele va implica 500 de pacienți timp de peste trei ani, pentru a determina impactul tehnologiei asupra evoluției pe termen lung a pacienților, dacă și cum vor fi reduse costurile îngrijirii, dacă se va reduce spitalizarea utilizatorilor și ce beneficii vor exista pentru managementul pe termen lung al bolilor cronice.
Desigur, rămâne ca beneficiile să se confirme pe termen lung și să se poată determina clar avantajele pentru sănătate ale unui asistent virtual inteligent, fie și artificial.