Cum ar putea România, nu doar să păstreze dar și să convingă o parte dintre cadrele medicale plecate de aici să revină în instituțiile medicale de acasă a fost doar una dintre întrebările care au punctat agenda discuțiilor de la lansarea inițiativei „România Contează”, la care au participat și reprezentanți ai organizațiilor studențești, printre aceștia și Cristian Persu, sunt student anul 6 la Facultatea de Medicină din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, fost președinte al Societății Studenților de Medicină din București și al Asociației Federațiilor Studenților de Medicină din România.
„Vreau să-mi permiteți, mai înainte de orice, să felicit această inițiativă pentru că, așa cum s-a spus și mai devreme, România contează, dumneavoastră – medicii, actualii lideri – contați, dar în același timp și noi cei care vom urma,… contăm!
Aș începe prin a spune că discuția referitoare la resursa umană în sănătate a fost identificată ca fiind o problemă la nivel global(…).
România, printr-o inițiativă de lăudat a Ministerului Sănătății, a făcut, în ultimul an, eforturi considerabile pentru a adopta strategiile multianuale și planurile sectoriale de acțiune. Țara noastră este considerată în continuare un exportator de specialiști în Europa, fiind în continuare în Franța, Germania și Marea Britanie.
Ca studenți la Medicină, avem un contact destul de limitat cu actualul sistem de sănătate. La acest nivel, am identificat, într-o manieră generală, câteva lucruri pe care comunitatea studențească le-a considerat la baza poate acestui exod menționat mai devreme” – le-a transmis participanților viitorul medic.
„Nu există încă o balansare a numărului de posturi din spitalele de stat”
Printre problemele expuse de reprezentantul studenților mediciniști a fost adus în atenție numărul foarte mare de admiși, absolvenți la medicină „pentru care nu există încă o balansare a numărului de posturi din spitalele de stat”, conform acestuia:
„Deși capacitatea universităților de medicină și farmacie în ce privește rezidenții este asigurată în mod suficient de către universitățile tradiționale, incertitudinea locului de muncă la finalizarea programului de rezidențiat combinată și cu un salariul care, din punctul multora de vedere, necesită ajustări mai ales pentru specialitățile chirurgicale poate, îi determină pe mulți dintre absolvenții facultăților de medicină să părăsească teritoriul României poate înainte de intrarea în programul de pregătire de rezidențiat.
Așadar, având în vedere și fondurile puse la dispoziție în acest moment pentru investițiile în sănătate, un prim pas în vederea acestei soluționări poate ar reprezenta un pas construirea și dezvoltarea acelor unități spitalicești capabile să poată să gestioneze un număr mare de specialiști ca și angajați și un număr mare de pacienți pentru a degreva centrele care există în acest moment și sunt consacrate.
Nu în ultimul rând, așa cum am spus și la bun început, dați-mi voie să reiterez faptul că cei care suntem acum studenți, care într-un an vom fi absolvenți, avem în continuare determinarea și, mai mult decât de orice, dorim să rămânem în țară și să facem lucrurile cât de bine se poate.
Iar prin acest mod, vreau să vă rog și să țineți minte că și noi contăm și sunt convins că vom avea sprijinul dumneavoastră. Pentru că vom rămâne partenerii dumneavoastră pentru toate inițiativele. Felicitări și vă mulțumim!”