Injecție depozit cu buprenorfină pentru dependența de opioide, autorizată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a emis autorizația de punere pe piață a medicamentului Buvidal (buprenorfină/Camurus), cu administrare săptămânală sau lunară, pentru dependența de opioide. Medicamentul primise opinia pozitivă a Agenției Europene a Medicamentului (EMA) la 20 septembrie 2018.

Buvidal este o formă de buprenorfină care utilizează o tehnologie dezvoltată de compania suedeză Camurus, FluidCrystal, prin care o soluție în bază lipidică, odată injectată, se transformă într-un depozit asemănător unui gel. Substanța se biodegradează apoi încet în timp, eliberând buprenorfina.

Fredrik Tiberg, președintele companiei suedeze, afirmă că: „Ne angajăm să ne asigurăm că Buvidal va fi disponibil pentru pacienți cât mai curând posibil, primul val de lansări la nivel național fiind programat pentru primul trimestru din 2019”, conform unui comunicat de presă.

Noul tratament are potențialul de a crește aderența la tratament a persoanelor tratate (față de administrarea de buprenorfină sublingual), reducând totodată povara, stigma și riscurile legate de tratamentul zilnic.

Buvidal va fi disponibil ca soluție injectabilă cu eliberare prelungită în doze de 8, 16, 24, 32, 64, 96 și 128 mg. Buprenorfina este un agonist parțial/antagonist al opioidelor și le poate substitui pe acestea în timpul tratamentului adicției la opioide. Cele mai frecvente efecte adverse sunt cefaleea, greața, hiperhidroza, insomnia și reacțiile la locul injecției.

Recomandarea completă a EMA pentru acest medicament este pentru tratamentul dependenței de opioide într-un cadru terapeutic medical, social și psihologic. Tratamentul este indicat la adulți și adolescenți cu vârsta de cel puțin 16 ani. Recomandarea este ca prescrierea medicamentului să fie făcută de medici cu experiență în tratamentul adicției la opioide.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.