Descoperirea markerilor tumorali a reprezentat un progres important în înțelegerea cancerului. Prezența sau absența markerilor tumorali poate fi un indicator al riscului de cancer, precum și o metodă de diagnosticare și de stadializare a bolii neoplazice. Markerii tumorali sunt biomolecule produse de organism ca răspuns la prezența sau răspândirea celulelor canceroase și detectabile în mostre biologice precum sânge, urină sau țesut.
Însă, pentru a identifica markerii tumorali în mostre biologice, este nevoie de o tehnologie specială. Zilele trecute, Comisia Europeană a prezentat proiectul Symbiotic, care are ca scop dezvoltarea unui biosenzor autonom pentru identificarea mai rapidă, mai ieftină și mai eficientă a markerilor tumorali.
Symbiotic folosește un bioelement integrat într-o celulă de alimentare pentru a identifica un marker tumoral specific. În prezența biomarkerului, celula generează energie, care se transferă către o celulă electrocromă care produce o schimbare de culoare. Energia generată de sursă este complet dependentă de prezența biomarkerului – cu cât acesta se regăsește în concentrație mai mare în mostra analizată, cu atât schimbarea de culoare a biosenzorului va fi mai intensă. Dacă biomarkerul este absent, nu se va produce o modificare de culoare. Până în prezent, biosenzorul Symbiotic a fost folosit cu succes pentru a identifica biomarkeri tumorali prezenți în mostre de urină.
Proiectul Symbiotic se desfășoară sub egida EIC FET Open, o platformă de lansare pentru inovații în cercetare și tehnologie. Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană și face parte din Programul Orizont 2020.
Orizont 2020 este cel mai mare program de încurajare a cercetării și inovării lansat de Uniunea Europeană. Acesta beneficiază de finanțări din partea Comisiei Europene de aproape 80 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani – între 2014 și 2020 – și promite să genereze un număr record de inovații tehnologice și descoperiri care vor putea fi implementate direct în viața de zi cu zi.