INSMC „Alessandrescu-Rusescu”: La plecarea din maternitate, mamele trebuie să se informeze dacă copilul a fost testat pentru fenilcetonurie (PKU) și hipotiroidism congenital

Reprezentanții Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” atenționează că la plecarea din maternitate, fiecare mamă trebuie să se informeze dacă nou-născutul a fost testat pentru fenilcetonurie (PKU) și hipotiroidism congenital.

Și asta pentru că, în lipsa unui tratament instituit precoce, imediat după naștere, cele două afecțiuni au un potențial invalidant prin sechelele neuro-psihice pe care le antrenează.

„În cadrul programului Național de Sănătate a Femeii și Copilului, se efectuează în mod gratuit pentru fiecare nou-născut screeningul neonatal pentru fenilcetonurie și hipotiroidism congenital, care orientează diagnosticul spre o boală metabolică sau endocrină. Aceste două afecțiuni, în lipsa unui tratament instituit precoce, imediat după naștere, au un potențial invalidant prin sechelele neuro-psihice pe care le antrenează”, potrivit reprezentanților Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Aceștia au atenționat că un copil aparent sănătos la naștere poate avea o boală metabolică sau hormonală care se va manifesta clinic câteva zile, săptamâni sau luni mai târziu.

INSMC este unul dintre cele cinci centre regionale de screening neonatal și de confirmare a diagnosticului de fenilcetonurie și hipotiroidism congenital.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.