Insomnia la adulți, asociată cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale

Persoanele care suferă de insomnie prezintă un risc mai ridicat de atac de cord, accident vascular cerebral sau să dezvolte boli de inimă, potrivit unui studiu publicat recent.

„Acesta este probabil unul dintre studiile cel mai mari care au fost publicate până acum privind conexiunea dintre insomnie și riscul cardiovascular. Deși nu înțelegem legătura exactă, ceea ce am învățat de-a lungul anilor este că somnul este important”, a explicat dr. Natalia Rost, șefa diviziei de accident vascular cerebral la Spitalul General Massachusetts din Boston, profesoară la Universitatea Harvard.

 

Trei semne majore ale insomniei

 

Autorii studiului, publicat în Neurology, o revistă a Academiei Americane de Neurologie, au întrebat aproape o jumătate de milion de chinezi despre trei simptome cheie ale insomniei și le-au pus următoarele trei întrebări:

Au avut probleme să adoarmă și să rămână adormiți?

S-au trezit prea devreme dimineața și nu au putut să adoarmă la loc?

Au avut probleme să rămână concentrați în timpul zilei din cauza lipsei de somn?

Zece ani mai târziu, cercetătorii au analizat sănătatea cardiovasculară a participanților la studiu. Ei au descoperit cei care aveau toate cele trei simptome de insomnie erau cu 22% mai predispuși să sufere de o boală coronariană și aveau cu 10% mai multe șanse să fie victimele unui accident vascular cerebral decât cei care dormeau bine. Rezultatele au rămas aceleași chiar și după ce cercetătorii eliminat factorii care puteau influența descoperirile, cum ar fi fumatul, nivelul de activitate fizică și consumul de alcool.

Apoi, cercetătorii au analizat separat cele trei întrebări privind insomnia. Cei care au raportat probleme cu păstrarea concentrării în timpul zilei din cauza somnului slab erau cu 13% mai predispuși să aibă probleme cardiace, a descoperit studiul.

Persoanele care adormeau cu greu și aveau probleme în a rămâne adormite au prezentat o probabilitate cu 9% mai mare să dezvolte probleme cardiace, iar cei care au raportat faptul că se trezeau prea devreme aveau o probabilitate cu 7% mai mare să dezvolte accidente vasculare cerebrale și cardiace decât persoanele fără probleme cu somnul.

„Legătura dintre simptomele de insomnie și aceste boli a fost și mai puternică la adulții mai tineri și la persoanele care nu au avut hipertensiune arterială la începutul studiului. Deci cercetările viitoare ar trebui să se concentreze în special pe detectarea timpurie și pe intervențiile care vizează aceste grupuri”, a declarat autorul studiului, dr. Liming Li, de la Universitatea Peking din Beijing, potrivit CNN.

 

Care este legătura dintre somn și bolile cardiace sau AVC-uri?

 

Oamenii de știință nu știu deocamdată care este legătura. Cercetările anterioare au arătat că un somn de calitate slabă poate schimba funcția hormonală, poate crește procesele inflamatorii sau poate modifica metabolismul.

„Întotdeauna cred că există probabil mai multe fațete ale poveștii decât o singură legătură. Poate că este vorba despre vindecarea vaselor în somn, despre care auzim tot mai multe în ultima vreme”, a declarat dr. Rost. „De asemenea, cred că insomnia poate fi un simptom al altei boli din organism care încă nu este simptomatică. Poate că în organism există deja ceva care este influențat de insomnie și, în cele din urmă, se manifestă 10 ani mai târziu. Sperăm că mai multe cercetări vor descoperi legătura”, a încheiat medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.