INSP: 5 decese provocate de virusul West Nile în România, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei

Primul caz de infectare cu virusul West Nile din Sălaj a fost confirmat, recent, la un bărbat în vârstă de 76 de ani, acesta decedând, în cursul săptămânii trecute, pe fondul mai multor comorbidităţi.

„Persoana la care s-a conformat infecţia cu virusul West Nile a avut şi alte comorbidităţi, fiind internată, pe rând, la secţiile interne, infecţioase şi în cele din urmă al ATI. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea vieţii bărbatului în vârstă de 76 de ani”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03 iunie 2024) până la data de 5 septembrie 2024 s-au înregistrat 47 cazuri dintre care 40 cazuri confirmate şi 7 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile.

Distribuția pe județe a cazurilor (în funcție de unitatea teritoriala de expunere) este: Municipiul București (8), jud. Argeș (1), jud. Bacău (4), jud. Bihor (1), jud. Bistrița Năsăud (2), jud. Botoșani (2), jud. Brăila (5), jud. Buzău (1), jud. Cluj (4), jud. Constanța (2), jud. Dâmbovița (2), jud. Giurgiu (2), jud. Ilfov (2), jud. Iași (2), jud. Mureș (3), jud. Prahova (1), jud. Sibiu (1), jud. Sălaj (1), jud. Satu Mare (2), jud. Suceava (6), jud. Teleorman (2).

Potrivit INSP, un caz de infecție cu virus West Nile a avut expunerea in Italia (Milano) și a fost raportat de DSP Dâmbovița (debut în S 27).

De asemenea, un caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere: atât în județul Botoșani cât și în județul Constanța (debut în S 32) și a fost atribuit județului Botoșani.

Au fost înregistrate 5 decese în: jud. Sălaj (1), jud. Suceava (3), Municipiul București (1).

INSP recomandă populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre); să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.