INSP: 955 cazuri de infectare cu noile variante ale SARS-CoV-2, confirmate până în 18 aprilie, majoritatea cu varianta britanică

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează joi că, până la data de 18 aprilie, au fost raportate 1.502 secvenţieri şi au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Din cele 955 de cazuri confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, 948 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), cu varianta sud-africană (B.1.351) – cinci cazuri şi cu varianta braziliană (P.1) – două.

La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. De asemenea, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina Spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia, precizează INSP.

Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) şi mutaţia E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din judeţul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc). Locul probabil al expunerii nu este cunoscut.

Conform INSP, până la data de 18 aprilie rata de confirmare cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 64%.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.