INSP: Trei scenarii de evoluţie a pandemiei COVID-19. Cel mai sumbru prevede aproape 9.000 de cazuri pe zi

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă o creştere constantă a numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 în perioada următoare şi se au în vedere trei scenarii, cel mai sumbru dintre acestea anunţând o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a realizat o analiză a evolţiei pandemiei şi, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

  • 1. Creştere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
  • 2. Creştere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
  • 3. Creştere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie

Specialiştii precizează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

”Începând cu data de 17 februarie (la o săptămână de la reluarea cursurilor) se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor șapte zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.

INSP a precizat că s-a observat o creştere a numărului de cazuri COVID-19 în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.

”În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boala care să necesite spitalizare”, au mai precizat specialiştii.

”Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de aşteptat că deschiderea şcolilor va introduce un nivel sporit de mobilitate şi interacţiune suplimentare în cadrul comunităţilor, ceea ce va afecta situaţia epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităţilor operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc şi cultura, precum şi probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce priveşte măsurile de protecţie si a interacţiunilor, datorată oboselii pandemice”, se mai arată în raportul INSP.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.