INSP: Unul din 10 români suferă de pierderea auzului. Principala cauză a morbidităţii sistemului auditiv, neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului

Peste 60% dintre problemele de auz şi sănătate a urechii pot fi identificate şi abordate la nivelul asistenţei medicale primare, transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul Zilei Mondiale a Auzului.

„Peste 60% dintre problemele de auz şi sănătate a urechii pot fi identificate şi abordate la nivelul asistenţei medicale primare. Principala cauză a morbidităţii sistemului auditiv este reprezentată de neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului, ceea ce se traduce în final printr-un cost anual global de 980 de miliarde de dolari. Este de aşteptat ca prevalenţa pierderii auzului să crească considerabil în următoarele decenii din cauza schimbării demografice a populaţiei, creşterii expunerii la factori de risc (de ex: zgomotele puternice, utilizarea anumitor medicamente), precum şi persistenţei unor afecţiuni netratate ale urechii, cum ar fi otita medie. Multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, persoanele ce prezintă deficienţă de auz putând beneficia de intervenţii oportune şi corespunzătoare patologiei”, potrivit unui comunicat al INSP.

Unul din 10 români suferă de pierderea auzului

Conform INSP, în România, unul din 10 români suferă de pierderea auzului, cauzele care pot duce la pierderea auzului fiind congenitale (existente la naştere) sau dobândite (după naştere, pe parcursul vieţii).

La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului, iar dintre aceştia aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficienţă de auz invalidantă.

Potrivit sursei citate, multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, persoanele ce prezintă deficiență de auz putând beneficia de intervenții oportune și corespunzătoare patologiei.

„La copii, 60% dintre cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin strategii corespunzătoare de sănătate publică (de ex: îmbunătăţirea îngrijirii materne pe parcursul sarcinii şi în perioada perinatală, screening-ul auditiv, imunizarea împotriva rubeolei şi a meningitei, gestionarea precoce a otitei medii etc.). Integrarea serviciilor de îngrijire a sănătăţii auzului şi a urechii în serviciile de îngrijire medicală primară este posibilă prin formarea şi consolidarea capacităţilor de la acest nivel”, arată comunicatul citat.

Potrivit INSP, o implementare eficientă a strategiilor dovedite pentru prevenirea pierderii auzului şi reabilitarea acestuia, implementarea unui număr de măsuri de sănătate publică, inclusiv integrarea serviciilor de îngrijire a sănătăţii urechii şi a auzului extinse şi de înaltă calitate în sistemele naţionale de sănătate, reprezintă soluţii pentru diminuarea impactului acestor afecţiuni, atât la nivel individual cât şi la nivel de societate.

„Pentru a oferi un instrument care să sprijine consolidarea capacităţii de intervenţie în problematica auzului, cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului 2023 Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lansa un nou manual de instruire sub titlul „Manual de instruire primară pentru îngrijirea sănătăţii urechii şi a auzului”, împreună cu manualul formatorului precum şi alte resurse utile la nivelul comunităţii”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.