Institutul Cantacuzino, precizări privind distribuția flacoanelor de vaccin împotriva COVID-19

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” explică, într-un comunicat de presă, de ce este transportat vaccinul împotriva noului coronavirus în cutii de pizza. Potrivit comunicatului, dozele de vaccin au fost împărțite în cutii mai mici decât cele în care au fost livrate de producător, iar din cauza sărbătorilor de iarnă, perioadă în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate, institutul a folosit astfel de cutii luate din comerț.

 Toate vaccinurile sunt, însă, distribuite în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, precizează sursa citată.

„Vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conțin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare. Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale și direcțiile de sănătate publică județene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor și împărțirea flacoanelor în alte cutii mai mici.”, se arată în comunicatul citat.

În acest sens, pentru demararea campaniei de vaccinare, „a fost aleasă soluția achiziționării din comerț a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer,  pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃. Menționăm faptul că distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate”, se mai arată în comunicatul de presă.

Toate vaccinurile distribuite de Centrul național de stocare sunt transportate în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât și transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe  cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului.”, se arată în comunicatul de presă transmis de Institutul Cantacuzino.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.