Frumoasele sărbători creștine prilejuite de Nașterea Domnului sunt pline de bucurii care, totuși, nefiind înțelept asumate sau prin prisma exceselor de orice fel, s-ar putea tranforma cu ușurință în episoade ce pot dăuna sănătății. Astfel, specialiștii Institutului Clinic Fundeni reamintesc că obiceiurile alimentare deficitare, stresul și anxietatea sedentarismul sau statul prea mult în frig ne-ar putea îmbolnăvi și sfătuiesc respectarea câtorva reguli pentru evitarea situațiilor nedorite:
Balonarea și arsurile stomacale
Potrivit acestora, balonarea și arsurile stomacale sunt simptome comune digestive care pot afecta calitatea vieții unei persoane și pot fi cauzate de o varietate de factori; ele pot apărea în urma unei alimentații neregulate, a obiceiurilor alimentare deficitare, a consumului excesiv de alimente grase sau picante, precum și a anumitor afecțiuni medicale. Iar în pragul sărbătorilor, cu atât de multă mâncare pe masă, este important să conștientizăm aceste lucruri.
„O altă cauză a acestor simptome o reprezintă stresul și anxietatea, deoarece acestea pot afecta funcționarea normală a sistemului digestiv: un stil de viață echilibrat, care include o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului, poate contribui la prevenirea balonării și arsurilor stomacale.
În cazul în care simptomele persistă sau devin severe, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic; tratamentul poate implica modificări ale dietei, evitarea anumitor alimente, administrarea de medicamente antiacid sau alte intervenții specifice, în funcție de cauza identificată” – informează Institutul Clinic Fundeni.
„Dacă te doare spatele, trebuie să stai în pat” – Mit sau realitate?
Să stai în pat atunci când te doare spatele este contraproductiv: chiar dacă repausul temporar într-o poziție confortabilă poate oferi alinare pe termen scurt, specialiștii amintiți susțin că statul prelungit în pat poate agrava problemele de spate dar, în schimb, exercițiile și mișcarea fizică sunt esențiale pentru ameliorarea durerii lombare. Chiar și în condiții de mobilitate redusă, practicarea sportului este importantă pentru a obține o recuperare mai rapidă.
„Un dezavantaj major al repausului la pat constă în slăbirea musculaturii spatelui, ceea ce duce la pierderea capacității mușchilor de a susține coloana vertebrală. Acest efect negativ pe termen lung poate contribui la adâncirea problemelor de spate. Aceste concluzii sunt susținute și de un studiu publicat în „Spine Journal” în 2019.
Prin urmare, recomandările experților subliniază importanța evitării repausului excesiv la pat în favoarea unei abordări active, bazate pe exerciții și mișcare fizică. A preveni o afecțiune este mai ușor decât să o tratezi!” – sfătuiesc reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.
Hipotermia: Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a oferi primul ajutor
Hipotermia apare atunci când temperatura corpului scade sub nivelul normal (aproximativ 35°C) și poate fi o situație de urgență. Dacă te afli în prezența cuiva care suferă de hipotermie, medicii unității spitalicești recomandă următorii pașii pe care să îi urmezi pentru a oferi primul ajutor:
- „În primul rând, mută persoana într-un loc cald, dacă este posibil, și îndepărtează hainele ude. Protejează persoana de vânt și umezeală, acoperind-o cu pături sau haine uscate. Folosește surse de căldură, dar evită încălzirea bruscă, deoarece aceasta poate provoca șoc termic.
-
Monitorizează constant semnele vitale, cum ar fi respirația și pulsul. Dacă respirația este lentă sau inexistentă, începe resuscitarea cardio-pulmonară (RCP). Oferă persoanei ceai sau alte băuturi calde, însă evită alcoolul, deoarece acesta poate contribui la pierderea de căldură. Păstrează persoana într-o poziție confortabilă și caldă, cu capul ușor ridicat pentru a facilita respirația.
-
În cele din urmă, solicită ajutor medical de urgență. Hipotermia severă necesită adesea tratament medical profesional, inclusiv reîncălzirea corectă și monitorizarea atentă a funcțiilor vitale. Este crucial să acționezi rapid și eficient în fața hipotermiei pentru a minimiza riscurile și pentru a oferi siguranță persoanei afectate”.
Nu în ultimul rând, aerisirea adecvată a spațiilor în acest sezon vă poate proteja sănătatea: „Aerul închis poate avea consecințe asupra sănătății, fiind un mediu de dezvoltare a bacteriilor, așa că aerisește-ți casa ori de câte ori ai ocazia” – mai adaugă specialiștii.