Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”: „Registre de cancer regionale au fost create, prin eforturi locale, la Cluj și Timișoara, dar Ministerul Sănătății le-a anulat finanțarea”

Registrul de cancer reprezintă un instrument de însemnătate capitală în oncologia modernă, atenționează prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca, pe pagina de socializare a unității spitalicești; medicii oncologi sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății a anunțat finanțarea unor demersuri locale în acest scop.

Importanța registrului de cancer

„Este o colecție de date privitoare la pacienți: date demografice, caracterizări ale tumorii, ale extinderii ei, modul în care evoluează sub tratament sau fără tratament și din care putem obține informații privind incidența cu care apar unele cancere.
Asta ne ajută să ne pregătim serviciile pentru a face față nevoilor într-o localizare specifică. De asemenea, ne arată dacă identificăm bolile în timp util și dacă le-am tratat bine sau nu. Putem verifica dacă datele noastre de supraviețuire sunt în concordanță cu ale instituțiilor etalon în domeniu și ne arată calea de urmat.
Registrul de cancer ne-ar permite să planificăm, după nevoi, atât infrastructura și specialiștii pe subdomenii, cât și furnizorii de medicamente specifice, să dimensionăm corect serviciile de chimioterapie, radioterapie, chirurgie, anatomie patologică sau psihologie oncologică.
Nu poți vorbi serios despre Oncologie fără a avea în spate un astfel de suport” – menționează specialistul.

Raportarea cazurilor nu se face sistematic ceea ce afetează tratamentul pacientului și munca medicului curant

Prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu menționează că, în prezent, funcționează un sistem eterogen, în care pacienții se tratează în multiple instituții iar raportarea cazurilor nu se face sistematic, ceea ce îngreunează munca medicului curant.
„Registre de cancer regionale au fost create, prin eforturi locale, la Cluj și la Timișoara, dar Ministerul Sănătății le-a anulat finanțarea” – semnalează specialistul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.