sursa foto: Agenția Națională de Transplant/Facebook
Agenția Națională de Transplant (ANT) informează că șase vieți au fost salvate, prin transplant renal, în cursul weekend-ului, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
Procedurile de transplant au fost posibile după ce trei prelevări de organe au fost făcute, în weekend, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş şi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, una dintre ele de la cel mai vârstnic donator din România, o pacientă de 84 de ani.
Echipele de la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti şi Spitalul Clinic Colentina au reușit în timp record prelevarea de ficat, rinichi, cornee şi ţesuturi osoase, aducând speranţa la viaţă pentru alţi pacienţi.
Astfel, ţinând cont de regulile şi principiile de alocare la nivel național, pentru prelevarea rinichilor de la cei trei donatori au fost mobilizate imediat echipele de prelevare şi transplant ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj.
“Rezultatul? 6 destinte sunt schimbate în bine, 6 români au scăpat de suferinţă şi de chinul şedinţelor de dializă în urma intervenţiilor de transplant renal realizate cu succes la centrul de excelenţă în transplant renal Cluj Napoca”,a transmis ANT.
Potrivit ANT, grefele renale au fost transplantate la 6 pacienţi, 3 femei şi 3 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 52 și 65 de ani, care se aflau de mai mult timp pe lista de aşteptare.
“Evoluţia postoperatorie este favorabilă pentru toţi receptorii. Relizarea a 3 intervenţii de prelevare, urmate de 6 intervenţii de transplant într-un timp foarte scurt a fost un efort intens pentru toată echipa noastră: chirurgi, anestezişti, nefrologi, laborator. Din fericire, acest efort a dus la schimbarea vieţii în bine pentru 6 pacienţi”, a afirmat conf. dr. Florin Elec, şeful centrului transplant renal din cadrul ICUTR Cluj Napoca.
Intervenţiile de prelevare au fost coordonate de dr. Dan Pop şi dr. Andrei Tomuţa. Cele 6 intervenţii de transplant au fost realizate împreună cu echipele chirugicale conduse de dr. Silviu Moga, dr. Mihai Suciu, dr. Dan Enache şi dr. Dan Pop, având alături echipele ATI – dr. Raluca Burileanu, dr. Oana Antal şi dr. Horaţiu Garbovschi.
De la începutul anului, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca au fost realizate 22 de intervenţii de transplant renal, din care 19 cu organe provenite de la donatori decedaţi.
În anul 2021, un an dificil pentru sistemul de transplant din cauza pandemiei de Covid-19, au fost realizate 58 de intervenţii salvatoare de transplant renal, mai arată sursa citată.