Inteligența artificială, capabilă să diagnosticheze cancerul de plămâni

Inteligența artificială s-ar putea dovedi instrumentul viitorului pentru diagnosticarea cancerului pulmonar în stadii incipiente. Cercetătorii de la universitatea americană Northwestern și inginerii de la Google au creat un software ce ar putea crește semnificativ eficiența screeningului pentru cancer, relatează BBC News.

Echipa de dezvoltare consideră că inteligența artificială ar putea juca un rol enorm în viitorul medicinei, însă atrage atenția că programul nu este, deocamdată, pregătit pentru uz clinic.

Cercetătorii s-au concentrat pe cancerul de plămâni, care ucide 1,8 milioane de oameni pe an, mai mult decât orice alt tip de cancer. Acesta este motivul pentru care Statele Unite recomandă screeningul persoanelor cu risc crescut, în urma anilor de fumat. Însă screeningul poate duce la biopsii invazive inutile în cazul persoanelor care se dovedește că nu au cancer. Pe de altă parte, screeningul ratează unele tumore. Oamenii de știință au decis să utilizeze inteligența artificială pentru a vedea dacă poate fi îmbunătățită interpretarea tomografiilor computerizate.

 

Rezultatele software-ului, peste ale medicilor într-un studiu

 

Primul pas a fost „antrenarea” programului informatic folosind 42.290 de tomografii computerizate toracice de la aproape 15.000 de pacienți. Cercetătorii nu au programat software-ul pentru a căuta anumite modificări, dar i-au furnizat date privind pacienții care s-au îmbolnăvit de cancer și pacienții care nu.

Apoi, atât programului, cât și unei echipe de șase radiologi cu experiență le-au fost furnizate CT-uri de la 1.139 de persoane. În cazurile în care a fost disponibilă o singură tomografie computerizată, software-ul a oferit o rată de detectare a cancerului pulmonar cu 5% mai mare decât radiologii și cu 11% mai puține diagnostice fals pozitive. În situațile în care au fost disponibile mai multe tomografii computerizate pentru un pacient, programul și medicii au avut rate de diagnosticare similare.

„Următorul pas este să îl folosim la pacienți, în teste clinice”, a explicat dr. Mozziyar Etemadi, unul dintre autorii proiectului. Potrivit lui, inteligența artificială folosește „un fel de cutie neagră” pentru a identifica tumorile canceroase. „Uneori atrage atenția asupra unui nodul care, la prima vedere, pare benign, dar programul crede că nu este. De obicei are dreptate, iar o zonă de studiu științific este să ne dăm seama de ce”, a adăugat medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.