O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un algoritm de procesare a imaginii, care folosește inteligența artificială pentru a depista automat unul din semnele retinopatiei diabetice – acumularea de fluid la nivelul retinei.
Un articol în care se detaliază metoda a fost publicat în numărul din luna ianuarie al revistei Computers in Biology and Medicine.
Retinopatia diabetică, o complicație redutabilă a diabetului zaharat
Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică la nivel global. În acest moment, o persoană din unsprezece este diagnosticată cu diabet în întreaga lume, iar prevalența bolii este în creștere. Se estimează că numărul persoanelor cu diabet va crește cu aproximativ 50% până în 2045. În acest context, retinopatia diabetică – una din complicațiile diabetului – este în acest moment principala cauză a pierderii vederii la adulți la nivel global.
Una din principalele probleme ține de faptul că retinopatia diabetică nu prezintă o simptomatologie evidentă în stadiile incipiente. De aceea, de foarte multe ori, atunci când pacienții încep să acuze probleme cu vederea, boala este deja în stadii avansate. Diagnosticarea precoce și inițierea tratamentului în stadiile incipiente ale bolii poate contribui semnificativ la păstrarea vederii persoanelor afectate de retinopatia diabetică.
Tehnică imagistică de bază, ajutată de inteligența artificială
O altă problemă ține de faptul că, în acest moment, metodele cele mai eficiente de diagnosticare a retinopatiei diabetice sunt fie costisitoare, fie invazive și adesea greu accesibile pacienților din țările în curs de dezvoltare. Este vorba de angiografia fluorescentă și tomografia retiniană. Retinopatia poate fi diagnosticată și prin examenul fundului de ochi, însă această metodă se bazează pe abilitatea specialistului de a analiza imaginile, fiind deci supusă erorii umane.
Acum, o echipă internațională de cercetători din Australia a dezvoltat un algoritm bazat pe inteligența artificială și tehnologia de tip deep learning, pentru a analiza cu o eficiență mai mare imaginile obținute prin examenul fundului de ochi. Algoritmul dezvoltat de aceștia poate diagnostica cu o precizie de 98% cele mai discrete semne ale retinopatiei diabetice. Este vorba despre prezența exsudatului rezultat din afectarea vaselor de sânge.
Rapid, precis și cost-eficient
Cercetătorii afirmă că metoda dezvoltată de ei este foarte rapidă, precisă, dar în același timp și cost-eficientă, bazându-se pe imagini ale fundului de ochi care pot fi captate în orice cabinet de oftalmologie.
„Dacă vom reuși să diagnosticăm mai rapid, mai ieftin și cu o precizie mai mare semnele precoce ale retinopatiei diabetice, vom putea schimba în bine viețile milioanelor de pacienți care în acest moment sunt nediagnosticați deși suferă de această boală incurabilă și se află în pericol de a-și pierde vederea”, a declarat Dinesh Kant Kumar, principal investigator și autor al articolului.