Inteligența artificială, folosită pentru depistarea problemelor cardiace

Oamenii de știință americani au identificat, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, o nouă modalitate de identificare a unei afecțiuni care determină inima să bată neregulat, scriu jurnaliștii de la BBC.

Fibrilația atrială afectează 33 de milioane de oameni la nivel mondial, dintre care un milion doar în Marea Britanie, și crește riscul de accident vascular cerebral și probleme cardiace pe termen lung. Aceasta este relativ simplu de diagnosticat când inima bate neregulat, dar nu și atunci când revine la normal.

La Clinica Mayo din Statele Unite ale Americii (SUA), oamenii de știință au identificat, cu ajutorul modelării computerizate, semne care indică anomalii anterioare. Cercetătorii spun că sunt abia la început, dar cred că sistemul ar putea duce la detectarea mai timpurie și mai ușoară a acestei probleme. Prin urmare, pacienții vor putea să primească tratamentul potrivit și vor fi salvate vieți.

În prezent, dacă electrocardiogramele nu găsesc ritmuri cardiace anormale, medicii pot cere pacientului să facă o monitorizare pe termen lung. Computerul a căutat însă ceea ce medicii cred că sunt semne subtile ale ritmurilor neregulate din trecut, inclusiv cicatrizarea inimii, care nu pot fi observate din rezultatele testelor.

 

Cum s-au făcut testele

 

Modelarea computerizată a analizat testele efectuate pe aproape 181.000 de pacienți în perioada 1993 și 2017.  Toți au fost pacienți care inițial au avut rezultate normale.Însă ulterior, modelarea a identificat corect diagnosticul din rezultatele normale ale testului în 83% din cazuri. Concluziile testului arată că: sistemul AI „trebuie recunoscut ca inventator”, dar și că suplimentele de glucosamină „pot reduce riscul cardiac”, însă este foarte importantă și vârsta inimii pentru atacul de cord sau riscul de accident vascular cerebral.

Dr. Paul Friedman, de la Clinica Mayo, a spus că acest rezultate indică un potențial real: „Este ca și cum ai privi oceanul acum și poți spune că ieri au fost valuri mari”, a declarat acesta potrivit BBC. Echipa de cercetare susține că modelarea trebuie să fie testată în continuare pentru a vedea dacă poate fi implementată în prima linie.

Prof. Tim Chico, expert în cardiologie la Universitatea din Sheffield, a afirmat că aceste concluzii sunt foarte importante. „Această abordare bazată pe AI ar putea oferi un avans revoluționar, deși este important de menționat că această cercetare este încă în fazele incipiente și trebuie să vedem rezultate replicate și modul în care algoritmul răspunde atunci când este testat pe populația generală.”, a declarat prof. Tim Chico.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.