Intensitatea activității gripale este în scădere în aproape toată Europa

Activitatea gripală rămâne larg răspândită în regiunea europeană, dar în săptămâna 11–17 februarie (s07/2019) s-a înregistrat o scădere a intensității activității gripale în majoritatea țărilor europene. Aceste date reies din cel mai recent raport săptămânal privind gripa publicat de biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

Intensitatea activității gripale în Europa, în săptămâna 07/2019. Sursa: OMS & ECDC

 

Exces de mortalitate la persoanele peste 65 de ani

 

Probele colectate de la pacienții cu boli asemănătoare gripei sau cu infecții respiratorii acute au fost pozitive pentru virusuri gripale în proporție de 53%. Au dominat virusurile gripale tip A, virusurile A(H1N1)pdm09 depășind cu puțin virusurile A(H3N2). Au fost detectate foarte puține infecții cu virusuri tip B.

La pacienții spitalizați cu infecții respiratori acute severe, 36% din probele recoltate au fost pozitive pentru virusuri gripale, aproape toate cu virusuri tip A.

Datele raportate de 22 de state membre au indicat un exces de mortalitate la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și la adulții cu vârste de 15–64 de ani.

 

Sunt în circulație ambele virusuri tip A

 

Activitatea gripală din regiunea europeană (calculată pe baza pozitivității probelor recoltate de centrele santinelă) a depășit 10% în săptămâna 49/2018 și a depășit 50% începând cu săptămâna 03/2019.

Ambele subtipuri de virusuri gripale se află în circulație; unele țări raportează co-circulația acestora, în vreme ce altele raportează predominanța virusurilor fie A(H1N1)pdm09, fie A(H3N2).

Peste 90% din virusurile tip A detectate în infecțiile respiratorii acute severe începând cu săptămâna 40/2018 au fost subtipate, 81,4% din ele fiind A(H1N1)pdm09.

 

Vaccinul, mai eficient împotriva virusurilor A(H1N1) și B decât A(H3N2)

 

Actualele vaccinuri gripale au tendința de a fi mai eficace împotriva virusurilor gripale A(H1N1)pdm09 și B, decât împotriva virusurilor A(H3N2). Estimările preliminare ale eficacității susțin însă utilizarea vaccinurilor.

La 21 februarie 2019, OMS a publicat recomandările privind componența vaccinului gripal pentru sezonul 2019–2020 în emisfera nordică. Trei din cele patru tulpini au fost deja anunțate, urmând ca tulpina A(H3N2) să fie aleasă ulterior și anunțată la 21 martie 2019.

Virusurile aflate în circulație rămân susceptibile la inhibitorii de neuraminidază (medicamente antivirale), ceea ce sprijină recomandarea de inițiere precoce a tratamentului și de administrare profilactică, în concordanță cu ghidurile naționale.

 

În România, se menține tendința descrescătoare

 

În România, activitatea gripală a menținut tendința descrescătoare din săptămâna anterioară. Morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a redus față de săptămâna precedentă, iar rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a depășit 45%.

De la începutul sezonului 2018–2019 și până la 22 februarie, au fost înregistrate 148 de decese confirmate cu virus gripal, vasta majoritate a lor cu virus tip A(H1N1)pdm09.

Până la 17 februarie, conform datelor INSP, fuseseră vaccinate antigripal 1.306.165 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.