Intensitatea activității gripale s-a redus în toată Europa. Oficialii români nu vor încă să anunțe ieșirea din epidemia de gripă

Activitatea gripală a rămas larg răspândită în Europa în săptămâna 25 februarie – 3 martie 2019 (s9/2019), cu toate că intensitatea s-a redus semnificativ, devenind medie sau scăzută în majoritatea țărilor europene. Datele sunt comunicate de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) și de biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Intensitatea activității gripale în Europa în săptămâna 25 februarie – 3 martie

 

S-a redus excesul de mortalitate

 

În Europa, probele culese de la persoanele cu boli asemănătoare gripei sau cu infecții respiratorii acute au fost pozitive pentru virusurile gripale în proporție de 41,8%. Virusurile găsite au fost în proporție covârșitoare de tip A, cu A(H1N1)pdm09 mai frecvent decât A(H3N2). Au fost detectate foarte puține tulpini de virus gripal tip B.

Răspândirea activității gripale în Europa în săptămâna 25 februarie – 3 martie

La pacienții cu infecții respiratorii acute severe, probele au fost pozitive pentru gripă în proporție de 27,4%, din acestea aproape toate cu virus tip A.

Excesul de mortalitate înregistrat în săptămânile anterioare a fost în scădere la sfârșitul lui februarie și începutul lui martie. Se înregistrase un exces de mortalitate mai ales la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și la grupa de vârstă 15–64 de ani.

 

Infecțiile cu virusul A(H1N1)pdm09, mai severe

 

La nivel european, activitatea gripală a atins un vârf în săptămâna 5/2019 și a avut rate de pozitivitate la probele recoltate de centrele-santinelă de peste 50% între săptămânile 3 și 7 ale acestui an. În acest sezon, s-a înregistrat o circulație largă a virusurilor gripale tip A – A(H1N1)pdm09 și A(H3N2) – în proporții diferite de la o țară la alta.

La pacienții spitalizați pentru gripă pe secțiile de terapie intensivă, s-a realizat subtiparea în 38% din cazuri. Din acestea, 73% au fost pozitive pentru A(H1N1)pdm09. Similar, la pacienții cu gripă internați pe alte secții, din 34% de cazuri subtipate, 65% au fost cu virus A(H1N1)pdm09.

Din cazurile de gripă manifestate prin infecții respiratorii acute severe înregistrate începând cu săptămâna 40/2018, au fost subtipate peste 90% și s-au găsit 81% din ele cu virus A(H1N1)pdm09.

Aceste date ar putea indica o severitate crescută a infecțiilor cu virusul gripal A(H1N1)pdm09, în comparație cu cele cu virus A(H3N2).

 

Vaccinul și medicamentele antivirale sunt eficace

 

Din datele epidemiologice publicate de ECDC și OMS Europa, s-a observat că vaccinul gripal sezonier a avut o eficacitate mai mare împotriva virusurilor A(H1N1)pdm09 și B, în comparație cu subtipul A(H3N2). Datele preliminare privind eficacitatea vaccinului sprijină recomandarea de utilizare a acestora.

Pentru vaccinul sezonier viitor (2019–2020) din emisfera nordică, OMS a anunțat deja trei din cele patru tulpini recomandate. Urmează ca, în a doua parte a acestei luni, să fie anunțată și noua tulpină A(H3N2).

Virusurile gripale aflate în circulație sunt susceptibile la inhibitorii de neuraminidază, ceea ce susține utilizarea lor precoce la pacienții cu gripă, conform ghidurilor naționale.

 

Oficialii români nu vor să anunțe ieșirea din epidemia de gripă

 

În România, intensitatea activității gripale este în continuare medie (a fost înaltă în perioada de vârf), iar răspândirea teritorială rămâne largă.

Numărul cazurilor de gripă clinică a rămas stabil în ultimele trei săptămâni (1.534 în s7/2019, 1.364 în s8/2019 și 1.403 în s9/2019), cu mult sub vârful atins între săptămânile 4 și 6 (3.393 în s4/2019, 3.455 în s5/2019 și 2.489 în s6/2019). Încălzirea vremii face ca un al doilea vârf epidemic să fie improbabil, chiar dacă nu imposibil.

Cu toate acestea, autoritățile române se feresc să anunțe ieșirea din alerta de epidemie de gripă, deși suntem în a treia săptămână consecutivă în care rata consultațiilor pentru boli asemănătoare gripei se situează sub pragul epidemic.

Citată de Agerpres, Sorina Pintea a declarat, la 6 martie, că „Este prea devreme să discutăm de încetarea epidemiei de gripă în România, încă avem decese. Este adevărat, există un regres al cazurilor de gripă odată cu încălzirea vremii, virusului gripal îi place frigul. Numărul de infecții respiratorii a scăzut considerabil, dar încă este nevoie de precauții, atâta vreme cât avem decese”.

Până la 6 martie 2019, au fost raportate 168 de decese prin complicații ale gripei. Numărul de decese nu este însă unul dintre indicatorii pe baza căruia se constată activitatea epidemică a virusurilor gripale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.