Intervenție de prelevare de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

O intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, au anunţat într-un comunicat de presă reprezentanţii unităţii sanitare.
Potrivit sursei citate, intervenţia este prima de acest fel din anul 2019, iar la procesul de prelevare a organelor participă echipe de medici din Bucureşti – de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi din Croaţia – Klinicka Bolnica Dubrava, Zagreb.

„Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, coordonată de către dr. Dragoş Chiriţă, va preleva ficatul şi plămânii, echipa din Cluj, coordonată de către dr. Dan Pop va preleva rinichii donatorului, iar cea din Croaţia, coordonată de către dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei. De asemenea, va fi recoltată şi corneea, de către o echipă de medici din Sibiu. Echipele de medici vor sosi între orele 11.30 – 13.30, iar apoi vor începe, etapizat, procedurile de prelevare. După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin. Cordul donatoarei va ajunge în Croaţia, ca urmare a faptului că, pe teritoriul României, nu există niciun primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant”, a precizat SCJU Sibiu, potrivit Agerpres.

Pacienta de 38 de ani, de la care sunt prelevate organele, a fost internată pe data de 22 octombrie 2019, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral sever, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi şi comă profundă, moartea cerebrală fiind declarată pe data de 27 octombrie, la ora 01.00.

Acordul pentru donare a fost obţinut de coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, care, ulterior, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

Reprezentanţii spitalului sibian au precizat că un rol important în proces îl are, totodată, medicul şef al secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, dr. Mihai Sava, care, în calitate de „key donation person”, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.

„În activitatea de transplant, de salvare a vieţilor omeneşti, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esenţial al medicilor din secţiile de terapie intensivă, care, prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparţinătorilor pacienţilor în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea şi până la recoltarea efectivă. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, este încă unul destul de rar. Tocmai de aceea, la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activităţi de prelevare şi, atunci când avem potenţiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuţiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieţi omeneşti”, a declarat coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, citat în comunicatul de presă.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.