Intervenție de prelevare de organe la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” – Baia Mare

Încă o prelevare de organe a avut loc la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” – Baia Mare. Trei oameni vor beneficia astfel de o șansă nouă la viață după ce familia unui bărbat în vârstă de 51 de ani aflat în moarte cerebrală și-a dat acordul, printr-un gest profund altruist, pentru donarea de organe.

„Pentru ficat s-a găsit imediat un receptor compatibil: un bărbat de 52 de ani din Giurgiu, aflat pe lista pentru transplant din luna mai 2019. El a intrat pe mâinile reputatului medic Vlad Brașoveanu și a echipei de la Institutul Clinic Fundeni. De asemenea, rinichii vor salva doi tineri la Cluj, unul de 21 de ani, iar celălalt de 26, în timp ce corneea prelevată a ajuns la București, la Spitalul Militar”, a anunțat Agenția Națională de Transplant.

 

ANT a propus introducerea în România a folosirii donatorilor fără activitate cardiacă

 

Chirurgul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, a propus promovarea unui concept nou în România, transmite ANT: donatorul de organe, ţesuturi şi celule – fără activitate cardiacă.

„Este vorba despre un concept nou în România, dar care în ţări precum Marea Britanie, Olanda sau Belgia este foarte răspândit, oferind până la 30% din numărul total al donatorilor înregistrați anual. Este una dintre modalitățile recomandate de Comisia de experți a Consiliului Europei, de creștere a numărului de donatori, alături de încurajarea donării de la donatorul viu şi de dezvoltarea unor programe de donatori marginali”, a precizat Agenția Națională de Transplant într-un comunicat de presă emis în septembrie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.