Amplasarea însemnelor privind acreditarea pe care spitalele vor fi obligate să le afișeze reprezintă numai un prim pas pentru informarea pacientului. Este declarația făcută de Andrei-Cosmin David, directorul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, într-un interviu pentru Ro Health Review.
”Ne propunem, implicit, să informăm sau să creăm cadrul legal necesar ca pacientul să aibă toate informațiile pentru a decide în consecință dacă se adresează sau nu unei unități sanitare, fie că vorbim de una privată sau de una publică”, a spus el.
În ceea ce privește însemnele pe care spitalelor vor fi obligate să le afișeze, acestea constau într-o machetă de dimensiunea 45 de cm lățime, 65 de cm lungime. ”Vor fi amplasate la intrarea principală a fiecărui spital. Iar dacă vorbim despre unități sanitare cu paturi care au și locații exterioare, inclusiv la intrările în incinta acelor locații exterioare. Nu vor putea afișa aceste însemne unitățile sanitare care nu au obținut acreditarea sau care nu sunt într-un proces de acreditare”, a explicat reprezentantul ANMCS.
”Putem discuta, de asemenea, despre unele limitări ale ordinului. Sau ale pacienților. În sensul în care dacă nu am unde să mă duc, nu am de ales, ce voi face? Nu voi face nimic. Voi ști, în schimb, că sunt supus unor riscuri mai mari în situația în care ajung în acel spital și inclusiv măsurile pe care eu ca pacient mi le pot lua sunt unele suplimentare”, a adăugat el.
Vă prezentăm mai jos interviul integral:
ÎNTREBARE: În ce constau însemnele privind acreditarea pe care spitalele vor fi obligate să le afișeze? Și unde vor trebui amplasate?
Andrei – Cosmin DAVID: Însemnele constau într-o machetă de dimensiunea 45 de cm lățime, 65 de cm lungime. Vor fi amplasate la intrarea principală a fiecărui spital. Iar dacă vorbim despre unități sanitare cu paturi care au și locații exterioare, inclusiv la intrările în incinta acelor locații exterioare.
Nu vor putea afișa aceste însemne unitățile sanitare care nu au obținut acreditarea sau care nu sunt într-un proces de acreditare.
ÎNTREBARE: Ce vă propuneți prin această măsură? Care sunt principalele beneficii pentru pacienți?
Andrei – Cosmin DAVID: În primul rând, necesitatea ordinului a apărut ca urmare a unor prevederi legislative, și mă refer aici nu doar la cele din legea 185 (legea calității în Sănătate, prin care Autoritatea este obligată să informeze pacientul despre nivelul calității serviciilor oferite de unitatea sanitară), ci și din perspectiva prevederilor legii 46 (legea drepturilor pacientului), pacientul având obligația să fie informat despre nivelul calității serviciilor oferite de unitatea sanitară.
Ne propunem, implicit, să informăm sau să creăm cadrul legal necesar ca pacientul să aibă toate informațiile pentru a decide în consecință dacă se adresează sau nu unei unități sanitare, fie că vorbim de una privată sau de una publică.
Evident nu este o măsură suficientă. Este o primă măsură, fără doar și poate. Mizăm inclusiv pe faptul că pacientul este din ce în ce mai informat, dar și pe faptul că spitalul ar avea și el de câștigat în urma acestui demers, în sensul în care câștigă prin prestanță în primul rând, poate atrage personal medical (pentru că discutăm inclusiv despre acest aspect) și, fără doar și poate, cu timpul, implementarea prevederilor acestui noi ordin va conduce la o informare din ce în ce mai bună, pe care pacienții o pot accesa atât de pe site-ul ANMCS, cât și de pe site-ul spitalului și de la managementul unității respective.
Putem discuta, de asemenea, despre unele limitări ale ordinului. Sau ale pacienților. În sensul în care dacă nu am unde să mă duc, nu am de ales, ce voi face? Nu voi face nimic. Voi ști, în schimb, că sunt supus unor riscuri mai mari în situația în care ajung în acel spital și inclusiv măsurile pe care eu ca pacient mi le pot lua sunt unele suplimentare.
ÎNTREBARE: Spuneți că aceste însemne reprezintă o informare în plus pentru pacienți, dar poate reprezenta și “brandul” unității medicale?
Andrei – Cosmin DAVID: Tocmai de aceea mizăm pe faptul că managerii spitalelor nu vor fi reticenți în a posta aceste însemne, pentru că postarea acestor însemne arată clar că unitatea sanitară se preocupă pentru a implementa managementul calității, arată clar că unitatea respectivă dispune de resurse (materiale și umane) pentru a acorda pacienților un serviciu de calitate.
ÎNTREBARE: Câte spitale sunt acreditate în categoria I, adică fără probleme?
Andrei – Cosmin DAVID: În acest moment, nicio unitate sanitară care a trecut prin procesul de evalure în vederea acreditării nu a putut fi încadrată în categoria I. Asta înseamnă că există probleme pentru spitale în ceea ce privește obținerea sau condițiile prin care au obținut autorizația sanitară de funcționare, direcțiile de sănătate publică lăsând un plan de conformare pentru aceste neclarități.
ÎNTREBARE: În ce categorie au fost încadrate cele mai multe unități sanitare?
Andrei – Cosmin DAVID: Sunt 88 de unități sanitare încadrate în categoria a V-a, adică decizie de prelungire a procesului de acreditare. Urmează ca ANMCS, la momentul la care spitalul încarcă toate documentele și invită ANMCS într-o nouă evaluare, să verifice graficul de conformare în îndeplinirea acestor neconformități și să decidă încadrarea în consecință a acestor unități.
ÎNTREBARE: Câte spitale nu au primit acreditare?
Andrei – Cosmin DAVID: În acest moment sunt 11 unități sanitare pentru care ANMCS a decis că nu poate acorda un certificat de acreditare. Acestea se pot înscrie fie în următorul ciclu de acreditare, fie – cu acordul Ministerului Sănătății – în actualul ciclu de acreditare, reluând, evident, tot procesul, de la evaluare și până la obținerea certificatului.
ÎNTREBARE: Care sunt condițiile și criteriile pentru obținerea acreditării?
Andrei – Cosmin DAVID: Condițiile în care obții și care stau la baza încadrării într-o categorie de acreditare sunt trei. Discutăm aici despre punctajul total obținut de implementare a standardelor. Discutăm despre o serie de indicatori sau de procentul indicatorilor pentru siguranța pacienților. Și discutăm despre aceste condiții prin care ai obținut autorizația sanitară de funcționare. Am introdus în criterii și acest aspect, pentru că am constatat încă din primul ciclu de acreditare că aceste planuri de conformare date de direcțiile de sănătate publică la autorizațiile sanitare se prelungesc în fiecare an, motiv pentru care încercăm cumva să implicăm autoritățile locale sau, dacă doriți, patronatul spitalului să se implice mai mult în remedierea acestor deficiențe constate prin autorizația sanitară de funcționare. Pentru că aceste deficiențe de cele mai multe ori nu pot fi remediate doar de către managementul spitalului, ci ele pot fi remediate cu ajutorul și implicarea autorităților publice locale.
ÎNTREBARE: De când ar trebui să apară însemnele la intrarea în spitale?
Andrei – Cosmin DAVID: În acest moment avem în dezbatere publică ordinul, așteptăm în continuare un feedback de la toți cei interesați să ni-l acorde. Sperăm ca la începutul lunii viitoare deja ordinul să fie emis și să-l publicăm în Monitorul Oficial, el să înceapă să producă efecte, în sensul în care primele unități care deja au trecut de acest proces (n.r. de acreditare) să demareze procedurile de afișare a acestor însemne.
ÎNTREBARE: Până atunci, pacienții de unde pot afla informații despre nivelul de acreditare al spitalelor?
Andrei – Cosmin DAVID: Există în Monitorul Oficial o listă a unităților sanitare acreditate și neacreditate. De asemenea, există pe site-ul ANMCS această listă. Motiv pentru care primele premise de informare există. De aceea încercăm să continuăm demersul cu afișarea acestor însemne, astfel încât pacientul să știe exact care sunt condițiile pe care spitalul i le oferă atunci când ajunge într-o unitate sanitară.