INTERVIU Carmen Orban către viitorul manager al Institutului Fundeni: Empatia față de pacient, esențială

 

După ani întregi în care a fost manager în sistemul medical de stat, conf. dr, Carmen Orban va prelua funcția de director general al unui grup privat. Înainte să predea ștafeta la Institutul Clinic Fundeni, Carmen Orban are un mesaj pentru viitorul manager.

„Întotdeauna am zis că empatia pentru pacient este esențială atunci când vrei să faci ca lucrurile să meargă. Și gândul la pacient. Și dacă de acolo pleci, cu siguranță nu poți să faci decât bine. Eu cred că dacă păstrăm bunul simț și dacă ne gândim că în patul acela de spital se poate afla cineva drag nouă, atunci mentalitatea este cu totul și cu totul alta și cu siguranță nu poți să faci decât lucruri bune”, subliniază conf. dr. Carmen Orban, într-un interviu pentru Ro Health Review.

Chiar dacă nu va mai fi la conducerea instituției, dr. Orban nu părăsește spitalul. Va lucra ca medic anestezist în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„În postura de manager la un spital public nu ai voie – sau nu ai cum – să practici activitate medicală. Iar eu de formație sunt medic anestezist. Și doresc să rămân medic anestezist, chiar dacă managementul sanitar m-a cuprins în această mreajă și această dragoste și din ce în ce mai mult îmi place să fac macromanagement sanitar, să construiesc, să am idei, să schimb anumite lucruri. Și vreau s-o fac cu mare drag și cu mare performanță, dar în același timp vreau să practic și activitate medicală. Eu cred că, dacă ești un medic foarte bun și te implici acolo unde lucrezi, știi și ce nevoi ai. Și dacă știi ce nevoi ai, atunci știi și cum să faci un management foarte bun”, explică dr. Orban.

Înainte de finalul mandatului de manager, conf.dr.Carmen Orban readuce în discuție ideea pe care o susține de ani buni: Institutul Clinic Fundeni are nevoie de o casă nouă.

„Una dintre prioritățile absolute ar fi aceea a unei construcții noi. Deci este un spital învechit, cu o infrastructură veche, cu instalații sanitare electrice vechi, cu structură veche. Una dintre clădiri are expertiză tehnică proastă, cu risc seismic înalt. Toate aceste rețele – electrice și sanitare – despre care am vorbit mai devreme implică pierderi foarte mari. Și costuri foarte mari. Ori aș vrea să înțelegem cu toții că aceste costuri sunt din banii adresați pacienților. Este o nemulțumire pe care o am. Și în momentul în care nu vezi o soluție atunci ți-e și greu să accepți anumite lucruri”, spune conf. dr. Carmen Orban.

„Este visul meu și mi-aș dori tare mult ca acest spital să beneficieze de o casă nouă. Din punctul meu de vedere casa nouă se poate chema spital republican, spital metropolitan, spital regional, spital cum vreți dumneavoastră. Ideea este că pe această platformă – unde avem o resursă medicală importantă – resursa umană trebuie exploatată”, adaugă dr. Orban.

Vă prezentăm mai jos interviul:

 

Întrebare: Ați fost ani întregi manager în sistemul medical de stat. Acum treceți la privat. Cum vedeți conlucrarea medicală între spitalele de stat și cele private?

Conf. dr. Carmen ORBAN: O văd ca pe o foarte bună colaborare, pentru că cele două sisteme nu pot funcționa decât în paralel și împreună trebuie să facă tot ce este posibil pentru sănătatea pacienților care se adresează celor două sisteme.0.27

Întrebare: Cum stau lucrurile în momentul de față?

Conf. dr. Carmen ORBAN: Eu cred că încet-încet lucrurile se văd că merg în spiritul acesta de echipă și că cele două sisteme nu sunt concurențiale, sunt sisteme complementare. Și eu cred că este un lucru pozitiv.

Întrebare: Cu ce gânduri părăsiți Institutul Clinic Fundeni?

Conf. dr. Carmen ORBAN: Nu-l părăsesc, pentru că rămân medic în Institututul Clinic Fundeni. Emoțiile sunt extrem de puternice. Și o parte din mine este aici, echipa mea cu care am lucrat este aici. Colegii mei și tot personalul medical de aici m-au primit foarte frumos. Și este un loc în care m-am simțit iubită. Este mare lucru să poți să vii la un loc de muncă și să îți placă ceea ce faci și să simți că oamenii din jurul tău te vor și te admiră și te apreciază și că împreună puteți face lucruri bune.

Eu cred că empatia pentru pacient este un lucru care mă caracterizează. Și acest sentiment am reușit încetul cu încetul să-l transmit și altora. Și se simte! Se simte implicarea, dorința de a avea cât mai mulți pacienți mulțumiți.

Întrebare: Care au fost principalele realizări ca manager?

Conf. dr. Carmen ORBAN: E mult de vorbit. O mare parte din proiectele pe care le-am dorit s-au împlinit: acelea de a avea o sală de așteptare civilizată pentru pacienți; condiții și aparatură medicală performantă; accesul la servicii medicale de top; o resursă umană ultraspecializată; tehnici medicale moderne într-o continua – aș putea spune – împlinire și desăvârșire. Ce să zic? Sunt multe, multe, multe lucruri care s-au făcut. Condiții de muncă decente și posibilitatea de a avea un act medical corect sau cât mai aproape de corect.

Întrebare: Există și lucruri pe care vi le-ați fi dorit, dar care nu s-au concretizat?

Conf. dr. Carmen ORBAN: Există multe lucruri. Evident că dacă nu existau aceste lucruri însemna că nu mai aveam obiectul muncii. Eu cred că un manager performant este acela care face ca lucrurile să meargă mai departe și care dezvoltă entitatea pe care o conduce. Eu am ajuns la un moment și la un punct în care cred că nu mai am unde să dezvolt și pe undeva am această nemulțumire. Deci adresabilitatea către aceste institut este mult mai mare și atunci infrastructura ar trebui să fie mai mare. Sunt, sunt o groază de lucruri pe care aș vrea să le văd și care sper că o să se realizeze cu timpul.

Întrebare: Ce ar trebui schimbat, în mod prioritar, în momentul de față?

Conf. dr. Carmen ORBAN: Una dintre prioritățile absolute ar fi aceea a unei construcții noi. Deci este un spital învechit, cu o infrastructură veche, cu instalații sanitare electrice vechi, cu structură veche. Una dintre clădiri are expertiză tehnică proastă, cu risc seismic înalt. Toate aceste rețele – electrice și sanitare – despre care am vorbit mai devreme implică pierderi foarte mari. Și costuri foarte mari. Ori aș vrea să înțelegem cu toții că aceste costuri sunt din banii adresați pacienților. Deci este o nemulțumire pe care o am. Și în momentul în care nu vezi o soluție atunci ți-e și greu să accepți anumite lucruri.

Întrebare: Ce sfaturi aveți pentru următorul manager?

Conf. dr. Carmen ORBAN: Întotdeauna am zis că empatia pentru pacient este esențială atunci când vrei să faci ca lucrurile să meargă. Și gândul la pacient. Și dacă de acolo pleci, cu siguranță nu poți să faci decât bine.

Eu cred că dacă păstrăm bunul simț și dacă ne gândim că în patul acela de spital se poate afla cineva drag nouă atunci mentalitatea este cu totul și cu totul alta și cu siguranță nu poți să faci decât lucruri bune.

Întrebare: Ați spus că rămâneți în continuare medic la Institutul Clinic Fundeni. Ce v-a determinat să luați decizia aceasta?

Conf. dr. Carmen ORBAN: În postura de manager la un spital public nu ai voie – sau nu ai cum – să practici activitate medicală. Iar eu de formație sunt medic anestezist. Și doresc să rămân medic anestezist chiar dacă managementul sanitar m-a cuprins în această mreajă și această dragoste și din ce în ce mai mult îmi place să fac macromanagement sanitar, să construiesc, să am idei, să schimb anumite lucruri. Și vreau s-o fac cu mare drag și cu mare performanță, dar în același timp vreau să practic și activitate medicală. Eu ced că dacă ești un medic foarte bun și te implici acolo unde lucrezi, știi și ce nevoi ai. Și dacă știi ce nevoi ai, atunci știi și cum să faci un management foarte bun.

Întrebare: Cum vedeți Institutul Clinic Fundeni peste 10 ani?

Conf. dr. Carmen ORBAN: Eu sper că într-o casă nouă! Este visul meu și mi-aș dori tare mult ca acest spital să beneficieze de o casă nouă. Din punctul meu de vedere casa nouă se poate chema spital republican, spital metropolitan, spital regional, spital cum vreți dumneavoastră. Ideea este că pe această platformă – unde avem o resursă medicală importantă – resursa umană trebuie exploatată. Și, ca atare, cred că câștigul major al acestei țări ar fi acela în care medicii aceștia buni și ultraspecializați, în care s-au investit bani mulți ca să ajungă la acest nivel de performanță, merită o casă nouă, în care pot practica un act medical corect. Cu tot ce implică această definiție de act medical corect.

 

Carmen Orban, un manager cu experiență

 

Medic specialist în anestezie și terapie intensivă (A.T.I.), Carmen Orban a preluat conducerea Institutului Clinic Fundeni  în martie 2011, după ce în perioada 2007-2009 a coordonat departamentul A.T.I. al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, spital pe care l-a condus în perioada 2009-2010. În 2014, spunea, într-un interviu acordat Forbes România că este extrem de mândră de performanțele Institutului Fundeni, dar, la momentul preluării managementului instituției, a realizat că ceea ce o aștepta era un traseu plin de provocări.

2011 a reprezentat un an al schimbărilor pentru ICF. Atunci au fost comasate cele trei unități: Institutul de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni (IBDTHF), Institutul Clinic pentru Urologie și Transplant Renal Fundeni (ICUTRF) și Institutul Clinic Fundeni, transformate în trei centre din cadrul aceluiași spital – Institutul Clinic Fundeni – fară personalitate juridică individualizată, ci într-o structură integrată.

Carmen Orban spune că roadele acestei comasări se văd azi mai ales în activitatea echipelor multidisciplinare care asigură servicii medicale complete fiecărui pacient care intră în Institut.

În timpul mandatului său, Institutul Clinic Fundeni a fost modernizat din temelii.

În ianuarie 2015, in cadrul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni a fost inaugurat un bloc operator cu zece săli de intervenţiii chirurgicale  şi un nou departament de transplant utilat la standarde de top.  Acesta a costat   2,9 milioane lei, bani folosiţi pentru amenajarea spaţiilor ultramoderne pentru tot centrul şi aparatura medicală  ultraperformantă şi de ultimă generaţie.  Concomitent, a fost complet reabilitată și dotată cu tehnologie modernă și Secția de A.T.I. a Centrului, secție ce cuprinde 22 de paturi. Suma a provenit din venituri proprii, finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi sponsorizări.

Pe 15 februarie 2016,  Institutul Clinic Fundeni a inaugurat compartimentul de primire pacienți – o investiție susținută prioritar de Ministerul Sănătății.

La scurt timp după aceea a fost deschisă o sala de kinetoterapie, dotată modern, destinataă pacienților cu hemofilie, care pot beneficia de servicii de recuperare, la cele mai înalte standarde. Extinderea la nivel de infrastructură a Institutului Clinic Fundeni a continuat, în luna mai 2016, cu inaugurarea Centrului de Excelență în Medicina Translaționala, orientat către cercetare și educație, pentru a servi în diagnosticarea precoce a mai multor boli, inclusiv a unora din sfera oncologică.

În ceea ce privește proiectele de viitor pentru institut, Carmen Orban a militat pentru construcția unui spital nou, modern, pe platforma Fundeni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.