INTERVIU Deficitul de medici de Anestezie și Terapie Intensivă, o mare problemă în România

 

 

Deficitul de medici de Anestezie și Terapie Intensivă reprezintă o mare problemă în România. De pildă, în cadrul secției ATI de la  Institutul „Marius Nasta”, acolo unde ajung aproximativ 160 de pacienți pe lună, există doar patru medici.  Ar mai trebui cel puțin încă pe atâția, spune dr. Radu Stoica, șeful secției. Medicii existenți depun eforturi foarte mari să facă față, dar cel mai greu este atunci când vine vorba despre asigurarea gărzilor.

„Deficit de medici este îngrozitor! Este și conjunctural, dar este și structural. Noi avem la ora aceasta două colege care sunt în concediu postnatal și încă două posturi libere. Deci suntem jumătate. În această jumătate sunt trecut și eu ca șef de secție. În mod normal, jumătate din activitatea mea este legată de partea administrativă (și este destul). Deci, ca să zic așa, ne lipsesc patru și jumătate. Lucrăm cu trei și jumătate. E foarte greu! Mai ales în asigurarea gărzilor. Ne rugăm, ca să zic așa, de colegii din clinicile mari ca să ne mai dea și nouă câte un rezident de an mare sau specialist ca să ne facă gărzi. E foarte greu!”, precizează dr. Radu Stoica, într-un interviu pentru Ro Health Review.

Iar oboseala  medicilor poate influența evoluția nefavorabilă a pacienților, spune șeful de secție.

„Deci am doctori care fac șase-șapte gărzi pe lună și a doua zi dau anestezie. Și dau anestezie grea, într-o chirurgie dificilă, cum e chirurgia pulmonară. Noi sperăm și noi că lucrăm și noi, chiar dacă nu oficial, că lucrăm în grup și ne sprijinim unul pe altul, avem un ochi unul pe altul, vedem că ăla e mai obosit și așa. Dar nu poți să știi niciodată cât din evoluția unui pacient care nu evoluează foarte bine este din cauza, până la urmă, a oboselii și epuizării unui doctor”, atrage atenția medicul.

 

Care sunt cauzele și care ar putea fi soluțiile

 

O soluție pe termen lung pentru a rezolva problema deficitului de medici există, declară medicul: mai multă independență dată spitalelor.

„Eu am văzut lucrul acesta. În Belgia, de exemplu, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă avea un sistem de grup, de lucru în grup. Astea erau rezultatele, astea erau obiectivele, ăștia erau indicatorii, noi le îndeplineam cu toții, nu întreba nimeni cine din grup. Și ce a făcut cu fondul din salarii șeful? Și nu șeful, că era staff-ul. Se stabilea: „Noi anul acesta avem nevoie de cinci rezidenți. Câți bani le dăm? Cât avem din fondul de salariu? Uite atât. Ăștia trebuie. Ca să-i aducem la noi”. Și atunci oferta o faci. Ești mobil”, explică dr. Radu Stoica.

În România, procedura e cu totul diferită.

„Ca să scoți scoți un post la concurs îți trebuie bugetare de la minister, îți trebuie bugetare în cadrul spitalului, îți trebuie să ai postul pe ce ai candidatul la post. Ai un post, să zicem, de medic primar. Dacă a ieșit un medic primar la pensie, postul poți să-l scoți de medic primar. Îl scoți o lună, nu se prezintă niciun medic primar și atunci îl scoți pe medicul specialist, îl transformi. Toate aceste lucruri sunt atât de greoaie”, subliniază  șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă de la „Marius Nasta”.

Medicul a amintit și de perioada în care posturile au fost blocate, dar și de medicii care au plecat în străinătate. Toate acestea au dus la criza actuală.

„Este un deficit mare de medici de Anestezie și Terapie Intensivă. Exemplul cel mai clar este al spitalului din Tulcea, spital mare, accesibil, în care nu au decât un singur anestezist. Deci nu pot să facă niciun fel de linie de gardă. Deci e un mare deficit în România, în general. Și pentru asta trebuie mai multă independență dată spitalului! Când are nevoie, el trebuie ca în doi timpi și trei mișcări, într-o lună să poată scoate postul. A găsit omul, a scos postul. Nu stai să aștepți epoci mai bune, vremuri mai bune, vremuri mai frumoase, bani mai mulți. Niciodată nu o să le ai când vrei tu sau când îți trebuie”, concluzionează dr. Radu Stoica.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.