INTERVIU Dr. Anca Cerghizan: Putem influența trecerea de la prediabet la diabet

”Orice medic implicat în îngrijirea pacienților în România, de orice specialitate, este dator ca, atunci când vede o valoare mai mare de 100 a glicemiei bazale, să continue cu investigațiile si cu analizele care trebuie făcute în continuare pentru a diagnostica fie un prediabet, fie chiar diabetul zaharat de tip 2”. Acesta este mesajul transmis de dr. Anca Cerghizan la cel de-al treilea curs de anul acesta al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Ea a insistat pe importanța luptei împotriva diabetului încă din faza de prediabet.

” Putem influența trecerea de la prediabet la diabet. Cu alte cuvinte cu prediabetul putem să luptăm mult mai eficient și avem metode, legate de alimentație, legate de mișcare, legate chiar de utilizarea medicamentelor și în această perioadă să oprim evoluția spre diabetul zaharat de tip 2. De aceea și colegii medici ar trebui să fie atenți la această zonă gri oarecum, între normal și diabet, pentru că aici se mai poate face ceva”, a spus ea.

Dr. Anca Cerghizan are un mesaj și pentru pacienți. ”Orice persoană care știe că are fie greutate în plus, fie hipertensiune, fie o valoare mai mare a colesterolului sau chiar o boală de inimă ar trebui să aibă o dozare de glucoză sangvină, trebuie să își dozeze glicemia, chiar dacă medicul nu i-a recomandă. Sau să ceară medicul să-i recomande așa ceva. Acesta este primul pas. Și eu cred că este suficient. Dacă încercăm să facem acest lucru, atunci mai departe se vor ocupa medicii”, a transmis ea.

Cu măsurile potrivite – alimentație și mișcare – există pacienți care se întorc la valori normale ale glicemiei și rămân acolo mulți ani, a dat asigurări medicul.

 

Diabetul în România și în lume

 

În lume, conform Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți are diabet – în total, 425 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial.

Cele mai recente date oficiale arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.

Conform statisticilor, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de mortalitate și  disabilitate la persoanele cu diabet de tip2.

Un studiu recent relevă ca 2 din 3 persoane cu diabet de tip2 prezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi: presiunea sanguină ridicată, nemonitorizarea glicemiei sau un nivel ridicat al colesterolului. De asemenea conform aceluiași studiu, 2 din 3 persoane cu diabet de tip2 au suferit deja de o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă congestivă, infarct, insuficiență cardiacă.

În plus, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip2 vor dezvolta o afecțiune renală, iar peste 80% dintre cazurile de insuficiență renală în stadiu terminal sunt cauzate de diabet sau hipertensiune arterială.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.