Interviu Dr Attila Fejer, președinte Local American Working Group: Ne dorim ca inovațiile să fie prezente și în România, dar din ce plătim?

Identificarea de surse de finanțare pentru ca pacienții din România să aibă acces mai rapid la cele mai noi medicamente, în cazul în care acestea reprezintă singura opțiune terapeutică. Este una dintre propunerile regăsite în Carta Albă a Inovației în Sănătate, lansată astăzi. Dr Attila Fejer, președinte Local American Working Group (LAWG) și country manager Eli Lilly România, a explicat într-un interviu pentru Sănătatea Press Group ce înseamnă acest lucru și de unde ar putea veni banii.

 

Vă prezentăm mai jos interviul integral

 

ÎNTREBARE: Cum se poate dezvolta inovația în medicină în România?

Dr. Attila Fejer: Sunt foarte multe soluții terapeutice noi disponibile în Europa. Agenția Europeană a Medicamentului aprobă în fiecare an zeci de medicamente noi. Iar scopul inițiativei LAWG este a de a căuta posibilități, de a căuta soluții pentru ca această inovație, deja disponibilă în Europa, să fie accesibilă și pacienților din România.

ÎNTREBARE: Care sunt programele pe care LAWG vrea să le dezvolte în țara noastră?

Dr. Attila Fejer: Problema eternă este cea a finanțării. Ne dorim ca aceste inovații să fie prezente și în România, dar din ce plătim această inovație? Tocmai de aceea, ca să avem o abordare constructivă din partea industriei, proiectul pe care l-am derulat timp de un an și jumătate a încercat să găsească resurse noi pentru Sănătate. Așa se numește și proiectul. Am investigat toate cele patru paliere ale finanțării în sistemul din România: asigurările sociale obligatorii, asigurările voluntare, private, subvențiile de la bugetul de stat, pentru că există categorii de cetățeni exceptați de la plata contribuțiilor sociale, iar pentru acei cetățeni statul trebuie să subvenționeze serviciile de sănătate, și nu în ultimul rând ne-am uitat și pe modele de coplată directe din partea pacientului în Europa.

ÎNTREBARE: Vorbim de asemenea despre un fond pentru medicamente. Ce înseamnă acesta?

Dr. Attila Fejer: Am propus ca una dintre prioritățile căreia să ne dedicăm în următoarea perioadă, crearea în România a unui fond de inovație pentru medicamente și am ajuns la această concluzie, că ar fi prioritatea numărul 1, pentru că am identificat o verigă lipsă în sistemul de rambursare din România. Pe de o parte avem sistemul național de rambursare, pentru medicamentele care au trecut prin evaluarea locală de HTA. În același timp, înainte ca un medicament să fie aprobat de către autoritățile din Europa, există o reglementare locală care permite ca pentru boli fără alternativă terapeutică, inclusiv medicamente în faza de preautorizare să poată să fie puse la dispoziția pacientului, prin așa-numitul ”Compassionate use”. Dar există o perioadă-cheie între aprobarea medicamentului în Europa și rambursarea națională. Perioadă care poate să fie mai scurtă sau mai lungă. Și dacă este mai scurtă, vorbim de un an de zile, dar totodată poate să ajungă la trei-patru ani până când medicamentul este rambursat în România. Noi propunem ca pentru această perioadă să existe un fond de inovație pentru medicamente, iar din acest fond statul să poată să încheie contracte de acces facilitat pentru acești pacienți care nu au la dispoziție o alternativă terapeutică modernă și eficientă, în acest moment, în România, în așa fel încât, împreună cu fonduri publice și contribuția producătorilor, să găsim o punte și între acest moment de aprobare la nivel european și includerea în sistemul național de rambursare.

ÎNTREBARE: Care sunt pașii de urmat pentru ca această idee să devină realitate?

Dr. Attila Fejer: Noi astăzi am lansat această Cartă Albă, care conține principalele recomandări pentru surse alternative de finanțare pentru sistemul de sănătate din România, le-am prioritizat, practic urmează etapa în care vom face o anexă la această Cartă Albă în care vom stabili care sunt primele trei priorități, cine cu ce se ocupă și urmează ca în perioada următoare, pe de o parte să ne întâlnim cu autoritățile din domeniu – cu Ministerul Sănătății, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu Ministerul de Finanțe, pentru a demara aceste proiecte. În același timp avem expertiza noastră, avem consultanții independenți care ne vor ajuta în proiect și am demarat selectarea unor consultanți juridici care să ne ajute să transformăm aceste recomandări și aceste idei în câteva propuneri legislative care apoi pot fi adoptate de diferitele instituții.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.