La momentul actual, în România imunoterapia este decontată 100% pentru trei tipuri de cancer: melanom, cancer bronhopulmonar și cancer renal. Pe lângă faptul că îmbunătățește calitatea vieții și crește speranța de viață, în cazul acestei forme de tratament raportul beneficiu/risc este, per ansamblu, mult mai favorabil comparativ cu celelalte metode oncologice, spune dr. Dan Jinga, medic primar oncolog, Chiar și așa, imunoterapia nu este lipsită de orice fel de risc pentru toți pacienții. Important este ca medicii să recunoască complicațiile și să acționeaze rapid.
” Pentru cei care nu dezvoltă niciun fel de reacție adversă, imunoterapia este excepțională. Cu toate acestea, noi știm că un procent mic de pacienți pot dezvolta niște complicații, din nefericire niște complicații cu potențial letal, de pierdere a vieții din cauza medicației. Și asta știu toți cei care au lucrat în Imunologie, că odată declanșat sistemul imun el se adresează nu numai celulelor maligne, ci și celulelor naturale, putând să provoace distrugerea unor celule naturale. Și atunci reacțiile imunologice sunt de temut. (…) Și aici e necesară nu numai instrucția medicilor oncologici, care oricum o fac, pentru că operează cu aceste medicamente, dar și a medicilor din alte specialități, pentru că acele complicații te pot lua prin surprindere la o Cameră de Gardă, seamănă teribil cu complicațiile obișnuite, numai că timpul este foarte scurt, tratamentul este specializat și trebuie făcut foarte repede”, a explicat dr. Dan Jinga.
Pentru a preveni sistuații dramatice, medicul spune că este bine ca oncologii să treacă potențialele toxicități în biletele de externare. „Astfel încât dacă pacientul se prezintă la Camera de Gardă a unui mare spital, să aibă în biletul de externare și aceste potențiale toxicități, să-l ajute pe medicul de gardă care noaptea primește un astfel de caz. Ele se tratează medical. Numai că dacă știi exact ce suferință are pacientul poți să o faci mult mai eficient, mult mai sigur și poți să salvezi vieți”, a adăugat dr. Dan Jinga.
Vă prezentăm interviul integral
Întrebare: Care este gradul de acces al pacienților oncologici din România la imunoterapie?
Dr. Dan JINGA: De aproape doi ani, cele trei medicamemte principale promovate în ultimii cinci-șase ani de industrie sunt accesibile și populației din România, cu decontare 100%, în toate sistemele de sănătate.
Trebuie îndeplinite însă niște criterii foarte clare. Aceste criterii clare sunt legate de boală și de caracteristicile bolii și ale pacientului. Ele sunt criterii absolut medicale. Sunt realizate de comisii de experți în Oncologie. Nu sunt criterii administrative. Iar accesul pacienților a fost ușurat extraordinar de mult prin faptul că depunerea acestor dosare se face online. Deci practic în câteva minute, cât durează completarea unui formular. Casa de Asigurări nu impune restricții în această direcție deloc.
În momentul de față, decontăm pentru cancerele principale, de fapt cele care au fost și primele pe listă. Și anume: melanomul, cancerul bronhopulmonar și cancerul renal. Unde medicamentele se administrează relativ în formă uzuală, practic de doi ani facem acest lucru. Urmând și așteptând să se extindă lista indicațiilot, pe măsură ce apar studii noi. Trebuie să ținem cont de ce spune comunitatea europeană și trebuie să urmăm comunitatea europeană, dar trebuie să ținem cont că și comunitatea europeană este în urma continentului nord-american. Și de multe ori, și doctori și pacienți avem așteptări mai mari, pentru că vedem din media ce se întâmplă în Statele Unite și în Canada, lucruri care de obicei spre Europa vin cam cu un an întârziere. Un an – un an și jumătate.
Întrebare: În cazul cliniciii unde vă desfășurați dvs. activitatea, de pildă, aproximativ ce procent de pacienți beneficiază de imunoterapie?
Dr. Dan JINGA: Cam în jur de 25%. Dar aceasta este media Bucureștiului, cam 25% pot beneficia de acest tratament. De altfel, v-am spus, CNAS nu are o restricție. Practic nu e competiție între pacienți. Dacă pacientul se potrivește indicației medicale, primește fără nicio problemă.
Întrebare: Care sunt efectele adverse în cazul imunoterapiei?
Dr. Dan JINGA: Este o întrebare foarte bună și care ne preocupă foarte mult pe oncologi. Pentru cei care nu dezvoltă niciun fel de reacție adversă, imunoterapia este excepțională. Cu toate acestea, noi știm că un procent mic de pacienți pot dezvolta niște complicații, din nefericire niște complicații cu potențial letal, de pierdere a vieții din cauza medicației. Și asta știu toți cei care au lucrat în Imunologie, că odată declanșat sistemul imun el se adresează nu numai celulelor maligne, ci și celulelor naturale, putând să provoace distrugerea unor celule naturale. Și atunci reacțiile imunologice sunt de temut. De altfel, toți cei care lucrează în Imunoterapie beneficiază de un tratament special înaintea utilizării acestor medicamente, tocmai din perspectiva faptului că un pacient dintr-o sută poate să dezvolte o toxicitate letală. Și aici e necesară nu numai instrucția medicilor oncologici, care oricum o fac, pentru că operează cu aceste medicamente, dar și a medicilor din alte specialități, pentru că acele complicații te pot lua prin surprindere la o Cameră de Gardă, seamănă teribil cu complicațiile obișnuite, numai că timpul este foarte scurt, tratamentul este specializat și trebuie făcut foarte repede. De aceea, totodeauna am sfătuit colegii mei oncologi să emită bilete de externare în care să fie trecute potențialele toxicități, astfel încât dacă pacientul se prezintă la Camera de Gardă a unui mare spital, să aibă în biletul de externare și aceste potențiale toxicități, să-l ajute pe medicul de gardă care noaptea primește un astfel de caz. Ele se tratează medical. Numai că dacă știi exact ce suferință are pacientul poți să o faci mult mai eficient, mult mai sigur și poți să salvezi vieți.
Întrebare: Dacă e să comparăm riscurile și beneficiile în cazul imunoterapiei cu riscurile și beneficiile în cazurile celorlalte tratamente pentru cancer (radioterapie, chimioterapie), la ce concluzie ajungem?
Dr. Dan JINGA: În primul și în primul rând, asta face oncologul în fiecare zi pentru orice pacient: cântărește între riscuri și beneficii. Ca să poți să recomanzi un tratament unui pacient întotdeauna beneficiile anticipate trebuie să depășească riscurile. În momentul în care riscul este foarte mare sau se apropie de beneficiu, n-ai voie să faci acest tratament. Niciun fel de tratament.
Per ansamblu, raportul beneficiu/risc este mult mai favorabil pentru imunoterapie. Pentru că vă spuneam că un număr mare de pacienți nu au niciun fel de complicații și au răspunsuri spectaculoase. Comparativ cu celelalte metode oncologice.
Dar asta este o discuție între specialiști. Pentru că atunci când discutăm cu fiecare pacient în parte, soarta fiecăruia este foarte importantă. Și atunci trebuie să te adaptezi cazului, pacientului pe care îl ai în fața ta și să personalizezi acest tratament, să îl ajustezi, astfel încât să fii cât mai mult posibil sigur că beneficiile sunt net favorabile comparativ cu riscurile și că riscurile pot fi stăpânite, pot fi controlate, pentru că există și situația în care beneficiile sunt excepționale, dar tu nu poți să controlezi riscurile.
În general, riscurile au crescut foarte mult în momentul în care s-au asociat două imunoterapice. Și avem standarde și pentru această situație. Și respectiv când s-au asociat cu citostaticele, tocmai din dorința de a crește beneficiile.